Astăzi, 16 mai este un subiect care generează mare interes și dezbatere în diferite domenii. Din domeniul politicii la știință și tehnologie, 16 mai a captat atenția experților și a publicului larg. În acest articol, vom analiza implicațiile și repercusiunile 16 mai, precum și influența sa asupra societății actuale. Vom explora diferite perspective și opinii pe această temă, cu scopul de a oferi o imagine de ansamblu completă și îmbogățitoare a acestui subiect foarte relevant. De la origini și până la evoluție, 16 mai a jucat un rol crucial în istoria și dezvoltarea umanității, iar impactul său va continua să fie un subiect de discuție pentru anii următori.
16 mai este a 136-a zi a calendarului gregorian și ziua a 137-a în anii bisecți. Mai sunt 229 de zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
1929: Prima ediție a premiilor Oscar1972: A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă; lucrările sistemului au început în septembrie 1964.
1204: Menționarea populației ortodoxe din Dieceza de Oradea. Papa Inocențiu al III-lea cerea episcopului de Oradea să accepte pentru această populație, probabil români, subordonarea direct Scaunului Apostolic.
1969: Sonda spațială sovietică Venera 5 aterizează pe Venus și trimite date despre atmosferă.
1972: A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porțile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească și tot atât în partea iugoslavă; lucrările sistemului au început în septembrie 1964.
1974: Prin noua Constituție a Iugoslaviei, Iosip Broz Tito în vârstă de 82 de ani este numit președinte pe viață.
1997: Sub conducerea lui Laurent-Désiré Kabila, rebelii reușesc să-l răstoarne pe dictatorul Mobutu Sese Seko, președintele Zairului, care fuge din țară.
2002: După zece ani de la stingerea din viață a actriței Marlene Dietrich autoritățile Berlinului i-au acordat titlul de cetățean de onoare al orașului Berlin.
2005: Kuwaitul a aprobat un amendament la legea electorală, care le asigură femeilor dreptul la vot și le ofera posibilitatea de a candida la funcții politice.
^Montecino Aguirre, Sonia (). „Alicanto”. Mitos de Chile: Enciclopedia de seres, apariciones y encantos (în spaniolă). Catalonia. pp. 47–48. ISBN978-956-324-375-8.
^Villalobos R., Sergio; Silva G., Osvaldo; Silva V., Fernando; Patricio, Estelle M., ed. () . Historia de Chile [History of Chile] (în spaniolă). Santiago de Chile: Editorial Universitaria. pp. 469–472.