În acest articol, vom explora subiectul 17 februarie în detaliu, oferind o analiză aprofundată, de la origini până la relevanța sa astăzi. Vom aprofunda în diferitele aspecte din jurul lui 17 februarie, oferind o viziune cuprinzătoare care le permite cititorilor noștri să înțeleagă profund importanța și implicațiile sale în diferite domenii. Prin cercetări, date și mărturii, căutăm să aruncăm lumină asupra 17 februarie și asupra impactului său asupra societății, culturii, economiei, politicii și altor domenii relevante. Ce factori au contribuit la evoluția 17 februarie în timp? Care sunt principalele provocări cu care vă confruntați în prezent? Care sunt posibilele implicații viitoare ale 17 februarie? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care le vom aborda în acest articol, cu scopul de a oferi o viziune completă și îmbogățitoare asupra acestui subiect. Alăturați-vă nouă în acest tur al 17 februarie și descoperiți tot ce este de știut despre acest subiect fascinant!
17 februarie este a 48-a zi a calendarului gregorian. Mai sunt 317 zile până la sfârșitul anului (318 zile în anii bisecți).
Evenimente
1600: În drumul său pentru a fi ars pe rug pentru erezie, la Campo de' Fiori din Roma, filosofului Giordano Bruno i se pune pe limbă o menghină de lemn pentru a-l împiedica să vorbească.1904: A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei Madama Butterfly de Puccini.
1411: În urma campaniilor de succes din timpul Interregnumului otoman, Musa Çelebi, unul dintre fiii lui Baiazid, devine sultan al Imperiului Otoman cu sprijinul lui Mircea cel Bătrân.[1]
1600: În drumul său pentru a fi ars pe rug pentru erezie, la Campo de' Fiori din Roma, filosofului Giordano Bruno i se pune pe limbă o menghină de lemn pentru a-l împiedica să vorbească.[2]
1866: Pe baza decretului lui Alexandru Ioan Cuza, din 1865, a început să funcționeze Banca României, constituită prin transformarea filialei din București a Băncii Imperiului Otoman; primul președinte al băncii a fost Ion Ghica (17 februarie/2 martie).
1947: În Austria, a fost emisă "A doua lege privind național-socialismul", prin care foștii naziști erau excluși din viața publică.
1950: Prin decret al Consiliului de Miniștri, a fost modificat statutul de organizare și funcționare a Academiei, devenită Academia Republicii Populare Române.
1979: Declanșarea războiului de graniță chino-vietnamez.
1980: Prima ascensiune pe timp de iarnă a Muntelui Everest de către Krzysztof Wielicki și Leszek Cichy.
1987: Pe fondul nemulțumirii generale cauzată de restricțiile economice, în România au avut loc mai multe manifestații de protest. La Iași, studenții au manifestat împotriva condițiilor inumane din cămine, scandând „Vrem apă să ne spălăm și lumină să învățăm!”.
1993: Academia Română a hotărât revenirea la scrierea cu "â" în interiorul cuvântului și a formei "sunt" în loc de "sînt".
1996: În Philadelphia, campionul mondial Garry Kasparov învinge supercomputerul Deep Blue într-un meci de șah.
1997: Constituirea Asociației Camerelor de Comerț din zona Mării Negre, în cadrul unei reuniuni desfășurate la Centrul Român de Afaceri "Marea Neagră", de la Mangalia.
1999: Au avut loc, în localitatea Stoenești, județul Olt, confruntări violente între forțele de ordine și grupuri de mineri porniți înspre Capitală.
1999: NATO a aprobat un "plan de operare" pentru o eventuală forță internațională de menținere a păcii în Kosovo (KFOR), care să cuprindă 26.000 de oameni.
1864: Gheorghe conte Wassilko de Serecki, politician austro-român, membru ereditar al Camerei Superioare al imperiului austriac și mareșal al Ducatului Bucovinei (d. 1940)
^Mercati, Angelo. „Il Sommario del Processo di Giordano Bruno, con appendice di Documenti sull'eresia e l'inquisizione a Modena nel secolo XVI”. Studi e Testi. 101.