În lumea de astăzi, 1916 a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru mulți oameni din diferite domenii. Fie datorită impactului său asupra societății, a implicațiilor sale în viața de zi cu zi sau a semnificației sale în istorie, 1916 este un subiect care merită să fie analizat și discutat în profunzime. De la origini și până la impactul său astăzi, 1916 a stârnit interesul cadrelor universitare, experților și al publicului larg, motiv pentru care este esențial să-și exploreze diferitele margini și dimensiuni. În acest articol, ne vom adânci în lumea interesantă a 1916, pentru a afla în detaliu despre caracteristicile, provocările și oportunitățile sale, cu scopul de a ne extinde cunoștințele și înțelegerea acestui subiect fascinant.
23-24 ianuarie: În SUA, Montana, temperatura a sărit de la +6,7 °C la -48,8 °C într-o singură zi, cea mai mare diferență de temperatură înregistrată într-o singură zi.
21 februarie-19 decembrie: Primul Război Mondial. A avut loc Bătălia de la Verdun, cea mai sângeroasă bătălie din acest război, soldată cu aproximativ 1 milion de victime. S-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane.
24 aprilie: A început la Dublin revolta de Paște; repede înăbușită, mișcarea a avut un rol determinant în modificarea statutului Irlandei, ca republică independentă.
Iunie
26 iunie: La București, se înregistrează temperaturi de 40,5 °C; recordul absolut era de 40,8° în 1896, însă în luna august.
29 august: Primul Război Mondial. Bucureștiul devine a treia capitală europeană (după Paris și Londra) care a fost bombardată de aviația germană. Zepelinul, LZ101, a primit ordin să execute un atac de noapte asupra Bucureștiului. La o oră după miezul nopții din data de 28/29 august, bateriile antiaeriene ale orașului au deschis focul fără să poate atinge dirijabilul care survola la 3.000 de metri.
6 decembrie: Primul Război Mondial. În București sosește o delegație germană care cere să semneze capitularea orașului. Delegația era condusă de prințul Schaumburg-Lippe, fostul atațat militar al Germaniei în România. Primarul Emil Petrescu, în prezența reprezentanților guvernului (plecat la Iași) a semnat "declarația de capitulare în fața inamicului". Trupele germane au intrat dinspre Chitila, pe Calea Griviței, iar centrul orașului s-a animat de curioși.
6 decembrie: Primul Război Mondial. Trupele germane ocupă Ploieștiul, unde 26 de instalații de rafinare a petrolului, ca și toate sondele, rezervoarele din schele și rafinării fuseseră distruse de români la cererea guvernelor englez și francez, pagubele ridicându-se la peste 9 milioane de lire sterline.
22 decembrie: Primul Război Mondial. Are loc, la Teatrul Național din Iași, deschiderea Parlamentului. Regele Ferdinand I a citit mesajul tronului care conținea hotărârea de a lupta până la capăt, nevoia solidarității naționale, dar și promisiunea unor reforme esențiale în viitor.
27 decembrie: Se finalizează încărcarea primului transport din tezaur în gara Iași. Operațiunea a început la 12 decembrie și s-au umplut 17 vagoane în valoare totală de 314.580.456,84 lei aur. Transportul a ajuns la Moscova în 4 ianuarie1917.
BMW (Bayerische Motoren Werke AG). Producător german de automobile, cu sediul în München, ce a produs inițial motoare de avioane, ulterior motociclete.