În lumea de astăzi, 21 mai a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg de oameni. Fie datorită impactului său asupra societății, influenței asupra culturii sau importanței sale în domeniul academic, 21 mai a devenit un subiect recurent de conversație în diverse cercuri. De la origini și până la relevanța sa astăzi, 21 mai a generat nesfârșite dezbateri și reflecții care nu numai că au îmbogățit cunoștințele despre acest subiect, dar au declanșat și schimbări semnificative în diferite aspecte ale vieții de zi cu zi. În acest articol, vom explora în detaliu impactul lui 21 mai, analizând diferitele sale fațete și reflectând asupra importanței sale în lumea de astăzi.
21 mai este a 141-a zi a calendarului gregorian și ziua a 142-a în anii bisecți. Mai sunt 224 de zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
1927: Charles Lindbergh aterizează pe câmpul Le Bourget din Paris, completând primul zbor fără escală din lume, traversând Oceanul Atlantic.1946: Fizicianul canadian Louis Slotin este iradiat mortal într-un accident de criticitate în timpul unui experiment cu miezul „demonic” de plutoniu la Laboratorul Național Los Alamos. În imagine fizicienii Harry Daghlian (centru stânga) și Louis Slotin (centru dreapta) în timpul testului Trinity. 1972: Pietà a lui Michelangelo din Bazilica Sfântul Petru din Roma este deteriorată de către un vandal bolnav mintal, geologul maghiar Laszlo Toth(en).
1363: Elisabeta de Pomerania se căsătorește la Cracovia cu împăratul Carol al IV-lea și va fi încoronată luna viitoare ca regină a Boemiei. Căsătoria a ajutat la ruperea colației anti-cehe condusă de Ducele Rudolf al IV-lea al Austriei.
1420: În calitate de Regentă, soția regelui Franței, Isabeau de Bavaria, semnează Tratatul de la Troyes, prin care își reneagă propriul fiu, pe Delfinul Carol, recunoscându-l pe ginerele ei, Henric al V-lea al Angliei, drept moștenitor al Coroanei franceze.
1877: Mihail Kogălniceanu a proclamat în Parlamentul României, în numele guvernului, independența – expresie a dorinței întregului popor, primită cu mare bucurie.
1881: Clara Barton a înființat serviciul american de Crucea Roșie.
1917: Marele incendiu din Atlanta din 1917 a cauzat pagube de 5,5 milioane de dolari, distrugând aproximativ 300 de acri, inclusiv 2.000 de case, afaceri și biserici, strămutând aproximativ 10.000 de oameni, dar ducând la un singur deces (din cauza atacului de cord).
1924: În încercarea de a demonstra superioritatea lor intelectuală comițând "crimă perfectă", doi studenți bogați de la Universitatea din Chicago, Nathan Freudenthal Leopold Jr. și Richard Albert Loeb, l-au răpit și ucis pe Robert "Bobby" Franks în vârstă de 14 ani. Au simulat o răpire, apoi au trimis o notă de răscumpărare familiei victimei.
1981: Metro-Goldwyn-Mayer cumpără United Artists de la Transamerica Corporation pentru 380 milioane $ după eșecul filmului Heaven's Gate care a înregistrat pierderi de 44 de milioane de dolari.
2004: A avut loc, la Moscova, prima reuniune la nivel înalt între Federația Rusă și reprezentanții celor 25 de state membre ale Uniunii Europene; a fost semnat un protocol prin care se afirma susținerea Rusiei de către UE pentru aderarea la Organizația Mondială a Comerțului.
Calendarul romano-catolic - Sfinții Cristofor Magallanes, preot și însoțitorii, martiri; Elena, mama împăratului Constantin; Eugen de Mazenod, episcop.[2]