În acest articol vom explora impactul 23 februarie în societatea contemporană și relevanța sa în diferite domenii ale vieții de zi cu zi. 23 februarie a fost subiect de dezbatere și analiză în diverse discipline, de la psihologie la economie, inclusiv politică și cultura populară. De-a lungul istoriei, 23 februarie a jucat un rol crucial în evoluția și transformarea societăților umane, influențând credințele, valorile și comportamentele noastre. Printr-o analiză aprofundată, vom examina numeroasele fațete ale 23 februarie și impactul său asupra lumii de astăzi.
23 februarie este a 54-a zi a calendarului gregorian. Mai sunt 311 zile până la sfârșitul anului (312 zile în anii bisecți).
Evenimente
1455: În mod tradițional, data publicării Bibliei Gutenberg, prima carte occidentală tipărită cu caractere mobile.1956: Nikita Hrușciov denunță cultul personalității și crimele lui Stalin. În fotografie sărbătorirea zilei de naștere a lui Stalin în China.2002: Într-o operațiune a poliției din Basel, Discul ceresc de la Nebra aparținând epocii bronzului, care fusese găsit de doi căutători de comori în vara anului 1999 și vândut, a fost securizat.
0303: Împăratul roman Dioclețian ordonă distrugerea bisericii creștine din Nicomedia, începând cei opt ani de persecuție dioclețiană.[1]
0532: Împăratul bizantin Iustinian I pune piatra de temelie a unei noi bazilici creștine ortodoxe la Constantinopol – Hagia Sofia.[2]
1856: În numele conaționalilor săi, Nicolae Golescu a adresat plenipotențiarilor Marii Britanii, Franței și ai Regatului Sardiniei la Congresul de la Paris, un memoriu în care cerea unirea Moldovei cu Muntenia într–un stat independent, sub garanția marilor puteri europene.
1898: Romancierul francez, Émile Zola, a fost găsit vinovat de calomnie și a fost condamnat la închisoare pentru că a scris celebra sa scrisoare J’accuse, acuzând guvernul de anti-semitism și de faptul că l-a încarcerat fără temei pe capitanul Alfred Dreyfus. A reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia.
1934: Leopold al III-lea este încoronat rege al Belgiei, în urma morții tatălui său, regele Albert I, într-un accident în timp ce făcea alpinism. Leopold a abdicat în 1951.
1941: Elementul radioactiv plutoniu este produs pentru prima dată de către fizicianul Glenn T. Seaborg prin bombardarea uraniului 238U cu deuteriu într-un ciclotron.
1993: Explozie devastatoare la Complexul comercial din New York, „World Trade Center", cartierul Manhatan. S-a soldat cu 6 morți și peste 1.000 de răniți.
1997: Un incendiu a izbucnit la bordul stației spațiale rusești Mir. Incendiul a fost stins după 14 minute, echipajul rămânând nevătămat.
1999: Se încheie Conferința de la Rambouillet, convocată de Grupul de Contact, în scopul negocierii unui acord interimar care să prevadă o „autonomie substanțială" pentru Kosovo. Ea se încheie prin acceptarea, în linii mari a proiectului, de către cele două părți. Belgradul exclude desfășurarea unei forțe internaționale în Kosovo, iar albanezii nu renunță la pretenția lor de a organiza un referendum privind independența provinciei (6 februarie - 23 februarie 1999).
2002: Într-o operațiune a poliției din Basel, Discul ceresc de la Nebra aparținând epocii bronzului, care fusese găsit de doi căutători de comori în vara anului 1999 și vândut, a fost securizat.[5]