Astăzi, 30 august este un subiect extrem de relevant, care a captat atenția unui public larg. Pe măsură ce trece timpul, 30 august a devenit un punct cheie de discuție în diferite domenii, de la politică la știință, cultură și tehnologie. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele fațete ale 30 august și impactul acestuia asupra societății noastre. De la origini și până la consecințele sale, vom analiza în profunzime importanța și relevanța lui 30 august în lumea de astăzi. Fără îndoială, 30 august este un subiect care va continua să genereze dezbateri și reflecție în viitorul apropiat, așa că este esențial să fim conștienți de toate implicațiile sale.
30 august este a 242-a zi a calendarului gregorian și a 243-a zi în anii bisecți. Mai sunt 123 de zile până la sfârșitul anului.
Evenimente
1909: Sunt descoperite fosile în șistul Burgess din Columbia Britanică, Canada.[1] Acest depozit de fosile este renumit pentru conservarea excepțională a părților moi ale fosilelor sale vechi de 508 milioane de ani (Cambrianul mijlociu).[2]1984: Primul zbor al navetei Discovery.
1698: A apărut, la Iași, prima scriere filosofică românească: Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea sau giudețul sufletului cu trupul, de Dimitrie Cantemir.
1877: Asaltul armatei române asupra redutei turcești PlevnaIII, în timpul războiului pentru independență.
1881: Inginerul francez Clement Ader (1841-1926) a patentat teatrofonul, primul sistem audio-stereo în Franța.
1909: Paleontologul american Charles Walcott descoperă fosile în șistul Burgess din Columbia Britanică, Canada.[1] Acest depozit de fosile este renumit pentru conservarea excepțională a părților moi ale fosilelor sale. Cu o vechime de 508 milioane de ani (Cambrianul mijlociu),[2] este unul dintre primele paturi de fosile care conțin amprente cu părți moi.
1914: Are loc primul spectacol al Companiei Marioara Voiculescu-Bulandra, cu piesa "Soțul ideal", de Oscar Wilde.
1918: A fost asasinat șeful Direcției Politice de Stat a Rusiei bolșevice (C.E.K.A.), Urițki. In aceeași zi, la Moscova, a avut loc atentatul Faniei Kaplan asupra lui Lenin.
1940: A fost încheiat al doilea protocol al Dictatului de la Viena. România a fost nevoită să cedeze Ungariei, Nord-vestul Transilvaniei, cunoscut istoriografic sub numele de Transilvania de Nord.
1941: Intră în vigoare Acordul de la Tighina, un tratat semnat de Germania nazistă și România privind problemele de administrare, economice și de securitate ale Transnistriei.[3]
1944: România a rupt, după lovitura de stat de la 23 august, relațiile diplomatice cu Ungaria horthystă.
1948: A fost creată "Direcția Generală a Securității Poporului" (Securitatea).
1974: A fost realizat calculatorul pe bază de laser Coral.
1974: A fost inaugurat, la București, "Centrul demografic ONU-România", ca parte a conferinței mondiale asupra populației, la care au fost prezente 5000 de persoane.
1981: Președintele Iranului, Mohammad Ali Rajai, și primul ministru, Mohammad Javad, au fost uciși într-un atac cu bombe efectuat asupra clădirii guvernului.
1986: Are loc Cutremurul de pământ din Vrancea, cu o magnitudine de 7,2, produs la o adâncime de 140 km, soldat cu peste 10 decese în România și Republica Moldova.
2021: Generalul Corpului de marină Kenneth McKenzie Jr. anunță că ultimele trupele americane au părăsit Afganistanul, încheind implicarea SUA în războiul din Afganistan. Președintele american, Joe Biden, confirmă sfârșitul războiului printr-o declarație.[4]
2021: Programul ONU pentru Mediu anunță că benzina cu plumb pentru vehiculele rutiere a fost eliminată treptat la nivel global, la o sută de ani de la introducerea sa.[5][6]
Sf. Alexandru, Ioan și Pavel cel Nou, patriarhii Constantinopolului; Cuv. Fantin; Sf. Ierarh Varlaam, mitropolitul Moldovei; Sf. Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, episcopul Romanului (calendar bizantin)
Sfinții Felix și Adauctus, martiri din sec. al IV-lea (calendar latin)
Azerbaidjan: Sărbătoare națională - Proclamarea independenței - (1991)