ASC

În zilele noastre, ASC a devenit un subiect de mare relevanță în societatea de astăzi. De la impactul său asupra vieții de zi cu zi până la influența asupra economiei globale, ASC a câștigat un loc proeminent în conversațiile și dezbaterile actuale. Pe măsură ce ne adâncim în lumea ASC, este crucial să înțelegem importanța acestuia și implicațiile pe care le are. În acest articol, vom explora în profunzime diferitele fațete ale ASC și modul în care prezența sa continuă să modeleze lumea noastră în continuă evoluție.

Acest articol se referă la parametrul farmacocinetic ASC. Pentru alte utilizări ale termenului, vezi ASC (dezambiguizare).

ASC (eng. AUC - Area Under the Curve) este un parametru farmacocinetic care reprezintă Aria de Sub Curba variației în timp a concentrației plasmatice a medicamentului. În general, parametrul este considerat o măsură a expunerii unei persoane la medicamentul respectiv.

Utilizare ASC

ASC este utilizat în:

  • Bd - biodisponibilitatea medicamentului
  • ASCx - ASC pentru calea de administrare luată în considerație (ex. cale orală, cutanată, etc)
  • ASCiv - ASC pentru calea de administrare intravenoasă

  • D - doza administrată
  • Cl - clearance plasmatic

Grafic

ASC este un parametru mai puțin influențat de modul de lucru. valoarea sa fiind suma ariilor trapezelor construite sub curbă

Cantitatea totală de substanță medicamentoasă din organism este dată de integrala concentrațiilor sanguine de la t0 la infinit, exprimată prin aria de sub curbă ASC

ASC0= ASC0t + ASCt

Datorită faptului ca numărul prelevărilor si concentrațiile sanguine detreminate sunt limitate ASC0t se calculează prin regula trapezelor.

ASC0t= Suma este egală cu suma suprafețelor trapezelor trasate între 2 concentrații experimentale determinate la 2 timpi succesivi.

Evaluarea parametrilor farmacocinetici în funcție de ASC

Administrarea intravenoasă

ASC iv=

D=

ASC = aria de sub curbă D = doza medicamentului administrat ClT= cleareance-ul total unde: Ct= concentrația la ultima prelevare Ke = constanta vitezei de eliminare

ASC = aria de sub curbă D = doza medicamentului administrat ClT= cleareance-ul total

Vd = volumul de distribuție

Administrarea extravasculară

F= biodisponibilitatea absolută

Bibliografie

Dobrescu D. farmacoterapie parctică vol I și II Ed Medicală, București 1989

Referințe

    1. ^ Ion Fulga și colab.: Farmacologie Editura Medicală București 2004, ISBN 973-39-0527-5, p. 47