Agnus Dei

În acest articol va fi abordat subiectul Agnus Dei, care a stârnit un mare interes și dezbatere în diferite domenii. Agnus Dei este un subiect care a captat atenția cadrelor universitare, a specialiștilor și a publicului larg datorită relevanței sale în societatea actuală. De la origini și până în prezent, Agnus Dei a fost obiect de studiu, analiză și reflecție, ceea ce a condus la generarea de diferite teorii, abordări și opinii în materie. Pe parcursul acestui articol, vor fi explorate cele mai relevante aspecte ale Agnus Dei, precum și impactul acestuia asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. De asemenea, vor fi examinate diferitele perspective care există în jurul Agnus Dei, cu scopul de a oferi o viziune amplă și cuprinzătoare asupra subiectului.

”Agnus Dei” pe tripticul lui
Jan van Eyck în catedrala Saint Bavo din Gent, Belgia

Agnus Dei, în traducere „mielul lui Dumnezeu”, este denumirea dată lui Isus Cristos în Evanghelia lui Ioan (1,29, 1,36) și în Apocalipsa lui Ioan (5,6-14).

În Evanghelia lui Ioan (Ioan 1:29), Hristos este desemnat astfel de Ioan Botezătorul: Ecce agnus Dei, ecce qui tollit peccatum mundi, ceea ce în limba română sună în felul următor: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce ridică păcatul lumii.”[1]

Expresia a fost introdusă în Liturghie în sec. al VII-lea, de către Papa Sergiu I, ca invocație liturgică care însoțește frângerea Pâinii consacrate și-i pregătește pe credincioși la primirea Sfintei Împărtășanii. În cursul Sfintei Liturghii, această invocație este repetată, de câte ori este necesar, până se încheie frângerea Pâinii. Toate litaniile se termină cu tripla invocație: „Mielul lui Dumnezeu”.[2]

Note

  1. ^ „Romanian Journal for Biblical Philology and Hermeneutics, Volume 4, 2013” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ „Mic dicționar creștin catolic de pr. Ioan Tămaș”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe