În acest articol, vom aborda subiectul Ahmed Jabari, care a captat atenția multora în ultima vreme. Ahmed Jabari este un subiect care a generat controverse și dezbateri, stârnind un mare interes atât în comunitatea academică, cât și în societate în general. Pe parcursul acestui articol, vom explora diferitele aspecte legate de Ahmed Jabari, de la originea și evoluția sa, până la impactul său în diferite domenii. În plus, vom analiza posibilele implicații și consecințe pe care le poate avea Ahmed Jabari în viitor. Fără îndoială, Ahmed Jabari este un subiect care merită o reflecție și o analiză profundă, așa că este crucial să ne creștem înțelegerea asupra acestuia.
Ahmed al-Jabari (arabă: أحمد الجعبري; n. 1960 – d. 14 noiembrie 2012)[1] (numele de familie este scris uneori ca Jaabari, Ja'bari Dja'bri sau Ja'abari) a fost un militant palestinian și al doilea la comanda aripii militare a organizației Hamas, care pe plan internațional este considerată a fi un grup terorist.
Fiul unei familii din Sadjaiyie (Fâșia Gaza), ramură a familiei Dja'bri din Hebron, care s-a refugiase în regiunea Gaza în anii 1930 în urma unei vendette, era absolvent al facultății de istorie a Universității Islamice din Gaza.In timpul studenției s-a angajat pentru cauza arabă palestineană în cadrul organizației Al Fatah , ulterior a trecut în rândurile Hamasului. Jabari s-a ocupat cu preluarea Fâșiei Gaza de către Hamas și a jucat un rol în capturarea soldatului israelian Gilad Shalit.[2]
Sub comanda sa, Hamas și-a dezvoltat propria sa capacitate de fabricare a armelor și a achiziționat rachete cu rază de acțiune mai lungă.[3]
După o amplificare a tirurilor de rachete și proiectile dinspre Fâșia Gaza în direcția localităților israeliene din vecinătate și din Neghev, Ahmed Jabari a fost ucis la 14 noiembrie 2012, ca urmare a unui raid aerian israelian. Aceasta împreună cu bombardarea unor depozite de rachete palestinene cu rază lungă de acțiune a declanșat o noua rundă în conflictul dintre Israel și Fâșia Gaza, numită în Israel Operația „Stâlpul de nori” sau „Stâlpul apărării”.