Alecu Croitoru

În lumea de astăzi, Alecu Croitoru a devenit din ce în ce mai important în diferite domenii. Fie în contextul tehnologiei, al politicii, al culturii sau al oricărui alt aspect al vieții de zi cu zi, Alecu Croitoru a devenit un subiect relevant care captează atenția și interesul unui număr mare de oameni din întreaga lume. De la impactul său asupra societății până la implicațiile sale pentru viitor, Alecu Croitoru a devenit o sursă de dezbatere și reflecție, generând opinii și perspective nesfârșite. În acest articol, vom analiza în profunzime importanța Alecu Croitoru și influența sa asupra realității noastre actuale.

Alecu Croitoru
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Bogza, România Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani)[2] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
OcupațieRegizor de teatru și film
Profesor universitar
Scenarist
Actor
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Prezență online

Alexandru Gheorghe Croitoru (n. , Bogza, Sihlea, Vrancea, România – d. , București, România) a fost un regizor, profesor universitar, poet și actor român.

După absolvirea Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași, unde l-a cunoscut pe Nicolae Labiș, a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (actualul UNATC), debutând ca regizor în 1964 cu pelicula Merii Roșii.

A fost membru de onoare al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF), membru al Academiei "Tiberina" din Roma, al Comitetului Internațional pentru Difuzarea Artelor și Literelor prin Cinematograf (CIDALC), al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).

Profesor universitar de Artă a Regiei de Film și Televiziune în cadrul Universității Hyperion din București, a pregătit zeci de promoții de regizori, operatori și actori.

Activitatea sa a fost recompensată cu mai multe premii și distincții între care: Premiul pentru cel mai bun film artistic de scurtmetraj la Festivalul Internațional al Filmului de la Spindleruv Mlyn - Cehoslovacia, 1969; "Premiul CIDALC pentru cel mai bun film de folclor" și medalia "Casa de Portugal" la Festivalul Filmului Muzical și de Dans de la Menton, 1971; Diploma de Onoare pentru calități artistice la Festivalul Internațional al Filmelor Premiate, Vienala, 1973; Premiul special al Juriului la Festivalul Internațional al Filmului - Sibiu, 1993.

În decembrie 2008, Alecu Croitoru a fost omagiat la Sala Eforie din București, ocazie cu care a primit și titlul de cetățean de onoare al comunei natale Sihlea.

A murit la 2 decembrie 2017, la vârsta de 83 de ani.

Filmografie

Regizor

Actor

Note

  1. ^ Alecu Croitoru, Česko-Slovenská filmová databáze 
  2. ^ A murit regizorul Alecu Croitoru, Digi24, , accesat în  

Legături externe