Ana Mureșan

În articolul de astăzi, vom explora subiectul Ana Mureșan în profunzime, analizând importanța acestuia în diferite contexte și relevanța sa în societatea actuală. De la origini și până la evoluția sa în timp, Ana Mureșan a fost subiect de studiu și dezbatere, influențând gândirea și cultura populară. Printr-o analiză exhaustivă, vom aborda diferitele aspecte care alcătuiesc Ana Mureșan, examinând impactul acestuia asupra diferitelor domenii ale vieții de zi cu zi. Cu date, studii și informații relevante, ne propunem să oferim o viziune cuprinzătoare asupra Ana Mureșan, oferind cititorilor noștri o perspectivă îmbogățitoare și nouă asupra acestui subiect.

Ana Mureșan
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Ploiești, România Modificați la Wikidata
Decedată (84 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPRM  Modificați la Wikidata

Ana Mureșan (n. 24 septembrie 1925, Ploiești[1] – d. 20 martie 2010) a fost o politiciană comunistă și naționalistă română.

Biografie

Ana Mureșan provine dintr-o familie modestă și a devenit membru de partid din 1946.[2] În timpul regimului comunist, a fost președinte al Consiliului Național al Femeilor, membru al CPEx și ministru al Comerțului Interior în Guvernul Constantin Dăscălescu (1) (21 mai 1982 - 28 martie 1985). La momentul căderii regimului comunist, Ana Mureșan era ministrul Co­mer­țului interior, președintele Consiliului Național al Femeilor, membră în Comitetul Central al Partidului Comunist Român.[3]

Ana Mureșan a fost deputat în Marea Adunare Națională în sesiunile din perioada 1980 - 1989.

La 10 ianuarie 1990, Ana Mureșan a fost arestată împreună cu „lotul CPEx“, împărțind celula cu Lina Ciobanu și Cornelia Filipaș. La 20 aprilie 1992, Ana Mureșan a primit cea mai mare pedeapsă din lot: 16 ani, pentru complicitate la omor deosebit de grav și a fost grațiată de Ion Iliescu în martie 1994. Ulterior, Ana Mureșan a intrat în PRM, condus de Corneliu Vadim Tudor.

Distincții

  • Medalia comemorativă „A 40-a aniversare a revoluției de eliberare socială și națională, antifascistă și antiimperialistă” (20 august 1984) „pentru contribuția deosebită adusă la înfăptuirea politicii Partidului Comunist Român de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate în patria noastră, cu prilejul celei de-a 40-a aniversări a revoluției de eliberare socială și națională, antifascistă și antiimperialistă”[4]

Note

  1. ^ „A încetat din viață Ana Mureșan, fostă membră a CPEx și ministru al Comerțului Interior”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Apostolii Epocii de Aur, episodul #20. Ana Mureșan, mama Daciilor și a televizoarelor color în comunism, adevarul.ro,  
  3. ^ „Membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist Român (III)”, Jurnalul Național, , accesat în  
  4. ^ Decretul prezidențial nr. 166 din 20 august 1984 privind conferirea medaliei comemorative „A 40-a aniversare a revoluției de eliberare socială și națională, antifascistă și antiimperialistă”, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, anul XX, nr. 67, Partea I, miercuri 22 august 1984, p. 2.

Legături externe