Următorul articol va aborda subiectul Anglo-saxoni, care a generat un mare interes și dezbatere în societatea actuală. De la origini și până în prezent, Anglo-saxoni a jucat un rol fundamental în diverse domenii, de la politică la cultura populară. De-a lungul anilor, Anglo-saxoni a evoluat și a dobândit semnificații și conotații diferite, ceea ce a generat o mare diversitate de opinii pe această temă. În acest articol, vor fi explorate diferite perspective asupra Anglo-saxoni, precum și impactul acestuia asupra vieții de zi cu zi și asupra societății în general.
Anglo-saxoni este un termen folosit pentru a descrie triburile germanice ce s-au așezat în Marea Britanie prin secolul al V-lea d.C.; aici, cultura lor a fost influențată de populația autohtonă celtă și britano-romană. Dominația lor a durat până la invazia normandă din 1066, care a fost planificată și executată sub conducerea ducelui William al II-lea al Normandiei (ulterior, și William I, rege anglo-saxon). Ei sunt creditați pentru crearea poporului englez.
Călugărul Beda Venerabilul i-a identificat pe anglo-saxoni (viitorii englezi) ca descendenți ai următoarelor trei triburi germanice:
Termenul „anglo-saxon” a fost creat de scriitori în latină, din epoca lui Alfred cel Mare (secolul al IX-lea), ce îl utiliza în titlul său oficial: rex Anglorum Saxonum sau rex Angul-Saxonum. În Europa, termenul angli saxones a fost folosit pentru prima oară de către Paul Diaconul, istoricul lombarzilor, pentru a distinge saxonii din Marea Britanie de cei din Europa continentală.
Celții romanizați din Marea Britanie, care scriau atât în limba galeză, cât și în latină, îi numeau pe invadatorii lor saxones sau saeson, cel din urmă fiind folosit și astăzi în limba galeză, pentru a se referi la englezi, iar în scoțiană saesonach.