În lumea modernă, Anticomunism a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un spectru larg al societății. Fie pentru impactul său asupra sănătății, economiei, mediului sau culturii, Anticomunism a captat atenția experților și a cetățenilor deopotrivă. Pe măsură ce trecem în secolul 21, importanța înțelegerii și abordării Anticomunism devine din ce în ce mai presantă. Acest articol încearcă să exploreze diferitele fațete ale Anticomunism, analizând cauzele, consecințele și posibilele soluții ale acestuia. Printr-o abordare multidisciplinară, își propune să facă lumină asupra unei probleme care nu numai că ne afectează viața la nivel individual, ci are și repercusiuni la scară largă asupra societății în ansamblu.
Anticomunismul este o ideologie a opoziției față de organizațiile, guvernele și ideologiile comuniste. Deseori, anticomunismul se opune și altor politici și ideologii care amenință, într-o oarecare măsură, proprietatea privată sau care promovează radicalismul de stânga (de exemplu: socialismul sau sindicalismul).
Deși termenul comunism are o lungă istorie, anti-comunismul modern este îndreptat în primul rând împotriva politicilor adepților marxism-leninismului. Termenul a căpătat o utilizare globală în timpul Războiului Rece, când puterile occidentale au început să-și coordoneze opoziția față de politica expansionistă a Uniunii Sovietice. Între 1950 și 1991, anticomunismul a fost una dintre componentele majore ale Războiului Rece, iar liderii SUA au pretins că anticomunismul se confundă cu politica lor de îngrădire a comunismului.
„Nu trebuie să pierdem credința celor care riscă viața de pe toate continentele de la Afganistan până la Nicaragua, provocând agresiunea sovietică și asigurând păstrarea libertăților noastre de la naștere. Sprijinirea luptătorilor pentru libertate este autoapărare.”