Arioald al longobarzilor

În lumea de astăzi, Arioald al longobarzilor a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru oamenii de toate vârstele și mediile. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale istorice sau a influenței asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi, Arioald al longobarzilor a captat atenția multora și a devenit un subiect de studiu, dezbatere și reflecție. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Arioald al longobarzilor, de la originea și evoluția sa până la influența sa astăzi. Vom analiza impactul acestuia în diverse domenii, precum și perspectivele de viitor pe care le generează. Fără îndoială, Arioald al longobarzilor este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent și care merită să fie analizat din diferite perspective pentru a înțelege adevărata sa amploare în societatea actuală.

Arioald al longobarzilor
Date personale
Născutsecolul al VI-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat636 d.Hr. Modificați la Wikidata
Căsătorit cuGundeberga Modificați la Wikidata
Ocupațiesuveran
războinic Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară

Arioald (n. secolul al VI-lea d.Hr. – d. 636 d.Hr.) a fost rege al longobarzilor din Italia de la 626 la 636.

Inițial duce longobard de Torino, Arioald s-a căsătorit cu prințesa Gundeberga, fiica regelui Agilulf cu regina Theodelinda. Spre deosebire de socrii săi, care erau catolici, el era adept al arianismului.

Arioald l-a depus pe succesorul lui Agilulf, cumnatul său Adaloald cu sprijinul nobilimii, ca urmare a faptului că acesta fusese lovit de nebunie. Odată devenit rege, el și-a închis soția într-o mănăstire, acuzând-o că ar fi complotat împotriva sa alături de ducele Tasson de Friuli. De asemenea, Arioald a restabilit arianismul în Regatul longobard. Singurele războaie consemnate în timpul domniei sale au fost împotriva avarilor, pe care i-a respins cu succes în cadrul invaziei acestora asupra Italiei de nord-est. [1]

Note

  1. ^ „German Tribes org Lombard Kings”. GermanTribes.org. Arhivat din originalul de la . Accesat în .