Bătălia de la Liegnitz

Acest articol va aborda subiectul Bătălia de la Liegnitz, un concept care a căpătat relevanță în ultimii ani datorită impactului său asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi. De la apariția sa, Bătălia de la Liegnitz a captat atenția experților și a publicului larg, generând dezbateri, cercetări și diferite interpretări. De-a lungul timpului, Bătălia de la Liegnitz a devenit un subiect de interes atât în ​​mediul academic, cât și în conversația de zi cu zi, iar influența sa s-a extins în mai multe domenii, devenind un punct de referință fundamental pentru înțelegerea fenomenelor actuale. În această revizuire, vor fi explorate diferite perspective asupra Bătălia de la Liegnitz, pentru a oferi o viziune amplă și îmbogățitoare asupra relevanței și impactului său asupra societății contemporane.

Bătălia de la Liegnitz
Parte a Invaziei mongole in Europa
Imagine din secolul al XV-lea
Imagine din secolul al XV-lea a bãtãliei
Informații generale
Perioadă9 aprilie 1241
LocLegnickie Pole
51°08′43″N 16°13′22″E ({{PAGENAME}}) / 51.145277777778°N 16.222777777778°E
RezultatVictorie decisivă a mongolilor
Beligeranți
Polonia Statele poloneze
Cavalerii templieri
Cavalerii de Malta
Sfântul Imperiu Roman
Imperiul Mongol
Conducători
Henric al II-lea cel PiosBaidar
Kadan
Efective
2000-250008000-25000
Pierderi
2000-25000-

Bătălia de la Liegnitz (în poloneză Bitwa pod Legnicą, în germană Schlacht bei Liegnitz sau Schlacht bei Wahlstatt) a fost o bătălie între forțele mongole și forțele combinate europene (poloneze și germane) sub comanda ducelui silezian Henric al II-lea cel Pios, care a avut loc pe data de 9 aprilie 1241 lângă localitatea Liegnitz din Silezia. Această bătălie a avut loc cu două zile înaintea Bătăliei de la Mohi, care a deschis calea spre devastarea Regatului Ungariei de către tătari.

În bătălia de la Liegnitz europenii au suferit o înfrângere majoră, lupta încheindu-se cu distrugerea aproape în întregime a forțelor europene, precum și cu decapitarea ducelui Sileziei, totodată regent al Poloniei. Invazia spre vest a forțelor tătare a fost însă oprită de moartea subită a marelui han tătar, deși tătarii au mai efectuat scurte incursiuni în Polonia în anii 1259, 1286 și 1287.