Berthold I de Suabia

Berthold I de Suabia este un subiect de mare relevanță astăzi, deoarece are un impact direct asupra vieții noastre. De-a lungul istoriei, Berthold I de Suabia a fost obiect de studiu, dezbatere și controversă și nu este de mirare, deoarece importanța sa este incontestabilă. În acest articol, vom explora diverse fațete ale Berthold I de Suabia, analizând implicarea sa în diferite aspecte ale societății. De la origine până la proiecția în viitor, inclusiv influența asupra culturii, politicii și economiei, vom aprofunda într-o analiză aprofundată care ne va permite să înțelegem mai bine importanța Berthold I de Suabia în lumea de astăzi.

Berthold I
Duce al Suabiei
Date personale
Născut1060 Modificați la Wikidata
Decedat (30 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiRudolf de Rheinfelden
Adelaida de Savoia Modificați la Wikidata
Frați și suroriAdelaida de Suabia Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriduce
Duce al Suabiei Modificați la Wikidata
Domnie –

Berthold I numit și Berthold de Rheinfelden (n. 1060 – d. )[1] a fost duce al Suabiei din 1079 până la moarte.

Berthold a fost fiul unic al antiregelui Rudolf de Rheinfelden care a fost oponentul împăratului Henric al IV-lea din dinastia Saliană.

Mama sa a fost probabil Adelaida de Savoia (n.c. 1047/1053).[1] La moartea mamei sale în 1079, tatăl său, Rudolf, l-a trimis sub protecția aliatului său Welf al IV-lea în teritoriile germane sudice, deoarece el însuși nu putea părăsi Saxonia și era lipsit de orice comunicare cu aliații săi din Suabia. Ca antirege, Rudolf i-a dat fiului său titlul de Duce al Suabiei însă Henric al IV-lea dăduse acest titlul lui Frederic de Suabia (mai târziu familia Hohenstaufen) ale cărui teritorii aveau avantaje strategice pentru el.[2]

De-a lungul războiului civil împotriva lui Henric, Suabia s-a aflat într-o perioadă de veritabil haos. În 1084 Berthold a fost asediat de susținătorii lui Henric al IV-lea. Deși teritoriul său era unul puternic, el însuși a rămas într-o poziție nesemnificativă. În cele din urmă, el a lăsat lupta împotriva Salienilor pe seama lui Berthold de Zähringen și a lui Welf al IV-lea al Bavariei.

La moartea lui Berthold I în 1090 fără a lăsa urmași, titlul de Duce al Suabiei, a revenit lui Berthold de Zähringen, cumnatul său.

Berthold I a fost înmormântat în Mănăstirea St. Blasien.

Note

  1. ^ a b „Biblioteca Digitală - München”. daten.digitale-sammlungen.de. Accesat în . 
  2. ^ Gerhard Hartmann, Karl Schmidt (ed.): Die Kaiser. 1200 Jahre europäische Geschinchte, Editura Marix, Wiesbaden, 2006, ISBN: 978-3-86539-074-5, p. 216.

Bibliografie

  • Gerhard Hartmann, Karl Schmidt (ed.): Die Kaiser. 1200 Jahre europäische Geschinchte, Editura Marix, Wiesbaden, 2006, ISBN: 978-3-86539-074-5.