Biserica Buna Vestire din Copăcel

În articolul de astăzi vom vorbi despre Biserica Buna Vestire din Copăcel. Biserica Buna Vestire din Copăcel este un subiect care a stârnit interes și controverse de-a lungul anilor și este important să-i cunoaștem toate aspectele pentru a înțelege impactul său asupra societății. În rândurile următoare, vom explora originea, evoluția și relevanța sa astăzi. Biserica Buna Vestire din Copăcel este un subiect care a fost studiat de diferite discipline, ceea ce ne va permite să avem o viziune largă și completă asupra acestuia. În plus, vom vedea cum a influențat diverse aspecte ale vieții de zi cu zi și care sunt perspectivele de viitor. Fără îndoială, Biserica Buna Vestire din Copăcel este un subiect fascinant care merită explorat în profunzime.

Biserica Buna Vestire
Poziționare
Localitatesat Copăcel, comuna Hârseni
ComunăHârseni
Țara România
Adresa65
Edificare
Data finalizăriisec. XVIII
Clasificare
Cod LMIBV-II-a-A-11651
Cod RAN41131.03

Biserica Buna Vestire este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Copăcel, comuna Hârseni.[1] În Repertoriul Arheologic Național, monumentul apare cu codul 41131.03.[2]

Localitatea

Copăcel este un sat în comuna Hârseni din județul Brașov, Transilvania, România. Prima mențiune documentară este din anul 1489[3].

Biserica

Biserica „Buna Vestire”, datând din anul 1726, este un monument istoric de categoria A, reprezentativ pentru pătrunderea artei brâncovenești în Transilvania. Are un plan dreptunghiular, turn-clopotniță (adăugat în 1797), ancadramente brâncovenești și pictură interioară care, în timpul comunismului, a fost acoperită cu un strat de var. La conscripția religiosă din 1733 în localitatea Copăcel (cu denumirea cu ortografie maghiară: Kopacsel) funcționau 4 preoți greco-catolici: Sztréza (Streza), Rád (Radu), Iuon (Ion) și Mány (Maniu?)[4].

Note

  1. ^ „Institutul Național al Patrimoniului - Lista Monumentelor Istorice”. patrimoniu.ro. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Repertoriul Arheologic Național, CIMEC
  3. ^ „Copăcel - ERDÉLY, BÁNSÁG ÉS PARTIUM TÖRTÉNETI ÉS KÖZIGAZGATÁSI HELYSÉGNÉVTÁRA - Kézikönyvtár”. www.arcanum.hu. 
  4. ^ http://www.primariaharseni.ro/pdf/pdf_2015/Analiza%20diagnostic%20Srategie%20Harseni.pdf

Vezi și

Legături externe