În lumea de astăzi, Biserica Ortodoxă a Sinaiului a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru diverși oameni din întreaga lume. De la apariția sa, Biserica Ortodoxă a Sinaiului a captat atenția experților și entuziaștilor deopotrivă, generând dezbateri aprofundate, cercetări și analize în jurul implicațiilor și repercusiunilor sale. Cu un impact palpabil asupra societății contemporane, Biserica Ortodoxă a Sinaiului a reușit să pătrundă în diferite zone ale vieții cotidiene, de la politică la cultura populară, devenind un fenomen care nu lasă pe nimeni indiferent. În acest articol, vom explora în detaliu diferitele aspecte legate de Biserica Ortodoxă a Sinaiului, evoluția sa în timp și influența sa asupra diferitelor aspecte ale societății actuale.
Biserica Ortodoxă a Sinaiului este o biserică ortodoxă autonomă al cărei teritoriu este format din Mănăstirea Sfânta Ecaterina (care este situată în Peninsula Sinai la piciorul Muntelui Sinai în Egipt), împreună cu câteva dependințe. Biserica este păstorită de un arhiepiscop care, în mod tradițional, este hirotonit de patriarhul Ierusalimului și în același timp este și starețul mănăstirii. Actualul întâistătător este Înaltpreasfințitul Damian.
Biserica Ortodoxă a Sinaiului își datorează existența Mănăstirii Schimbării la Față (cunoscută mai ales sub numele de Mănăstirea Sfânta Ecaterina. Originile mănăstirii se găsesc, înapoi în timp, în Capela Tufișului Arzând pe care mama Împăratului Constantin I, Elena, a construit-o peste locul în care Moise a văzut tufișul arzând. Între anii 527 și 565, Împăratul Iustinian I a ordonat construirea unei mănăstiri în jurul acestei capele. Mănăstirea a devenit asociată cu Sfânta Ecaterina din Alexandria datorită credinței că moaștele sale au fost aduse aici printr-o minune.