În lumea de astăzi, Buton a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru oamenii de toate vârstele și zonele societății. Din ce în ce mai mulți oameni caută informații și cunoștințe despre Buton, fie pentru impactul său asupra vieții de zi cu zi, implicațiile sale pentru societate sau relevanța sa istorică. Odată cu atenția din ce în ce mai mare acordată lui Buton, este esențial să înțelegem pe deplin toate aspectele legate de acest subiect. În acest articol, vom explora în profunzime diverse aspecte ale Buton, de la origini până la impactul său astăzi, pentru a oferi o viziune completă și detaliată asupra acestui subiect de interes general.
Acest articol (sau secțiunea de mai jos) conține greșeli de ortografie sau de punctuație, folosește o exprimare alambicată sau stâlcește limba română. Puteți consulta manualul de stil și contribui prin corectarea greșelilor. |
Butonul este un tip de comutator utilizat pentru controlul unor aparate sau numai a unor funcții ale acestora. Butoanele sunt de diferite forme și dimensiuni și se găsesc în tot felul de dispozitive, în principal, în echipamentele electrice și electronice.
Butoanele sunt în general activate atunci când sunt apăsate. Butoanele permit închiderea circuitului electric pe durata acționării lor. Când se încetează cu apăsarea butonului, acesta revine în poziția inițială.
Butoanele pot fi de tipul normal deschis - ND (în limba engleză Normally Open - NO) sau de tipul normal închis - NÎ (în limba engleză Normally Closed - NC).
Mecanismul acestuia constă din:
Butoanele pot fi realizate în diverse variante, funcție de modul cum sunt acționate:
Butonul unui dispozitiv electric funcționează de obicei ca un întrerupător electric, adică are în interior două contacte, între care se poate face sau desface un contact electric.
"Butonul" este folosit în calculatoare, telefoane, aparate și alte diverse dispozitive mecanice și electronice, fie acasă sau în spații publice.
În anumite aplicații industriale și comerciale, butoanele pot fi interconectate între ele printr-o legătură mecanică, în care actul de apăsare al unui buton, are ca efect faptul că celălalt buton nu mai poate fi apăsat. În acest fel, de exemplu, un buton de oprire poate bloca acționarea unui buton de pornire. Această metodă de interconectare este utilizată la operațiuni manuale simple, în care aparatul sau procesul nu conțin circuite electrice pentru control.
Atunci când proiectăm circuite electronice, trebuie să fie luat în considerare faptul că, dacă utilizăm un număr prea mare de butoane, utilizatorul se poate încurca la acționarea lor, de aceea se va încerca folosirea lor doar la funcțiile esențiale.
Există, de asemenea, "butoane virtuale", a căror funcționare trebuie să fie egală cu a celor "fizice", cu toate că utilizarea lor este limitată pentru ecranele tactile sau alte dispozitive electronice.
Culorile asociate butoanelor, cu funcții importante, trebuie să fie alese din gama codurilor de culoare asociate cu funcția lor, astfel încât operatorul să nu apese anumite butoane din greșeală. Culorile utilizate în mod obișnuit sunt: