Bătălia pentru Alger

În lumea de astăzi, Bătălia pentru Alger este un subiect care a captat atenția multor oameni. Cu relevanța sa crescândă în societatea modernă, Bătălia pentru Alger a devenit un punct important de discuție în diverse sfere. Atât în ​​mediul academic, cât și în divertisment, a existat o creștere a interesului și a atenției acordate Bătălia pentru Alger. Pe măsură ce anii trec, Bătălia pentru Alger s-a dovedit a fi un subiect care continuă să genereze dezbateri și reflecție, provocând percepțiile comune și încurajând idei noi. În acest articol, vom explora în continuare impactul Bătălia pentru Alger asupra societății noastre și vom discuta despre relevanța sa astăzi.

Bătălia pentru Alger
La battaglia di Algeri

Afișul românesc al filmului
Titlu originarLa Bataille d'alger
La battaglia di Algeri
Genfilm dramatic
film de război
film istoric
RegizorGillo Pontecorvo
ScenaristGillo Pontecorvo
Franco Solinas
StudioCasbah Film, Igor Film
Director de imagineMarcello Gatti
MontajMario Morra
Mario Serandei
MuzicaEnnio Morricone
Gillo Pontecorvo
DistribuțieBrahim Haggiag
Jean Martin
Yacef Saadi
Michéle Kerbash
Premiera31 august 1966 (Festivalul de la Veneția)
Durata121 minute
a/n
ȚaraItalia Italia
Algeria Algeria
Filmat înAlger  Modificați la Wikidata
Locul acțiuniiAlgeria  Modificați la Wikidata
Limba originalăitaliană
Disponibil în românăsubtitrat
PremiiLeul de Aur ()  Modificați la Wikidata
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Gillo Pontecorvo, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original (Franco Solinas și Gillo Pontecorvo, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin ()
propunere internațională la Premiile Oscar (Italia, )  Modificați la Wikidata
Buget806.735 $  Modificați la Wikidata
Încasări962.002 $[1]
879.794 $[2]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Bătălia pentru Alger (titlul original: în italiană La battaglia di Algeri, în arabă معركة الجزائر, transliterat: Maarakat medinat el Djezair) este un film dramatic italo-algerian, realizat în 1966 de regizorul și jurnalistul Gillo Pontecorvo, care are valoarea unei lucrări de mărturie și trecere în revistă a faptelor istorice contemporane.[3] Filmul alb-negru, tratează un episod al războiului de independență al Algeriei împotriva Franței din 1954 până în 1962. Evenimentele dintre ianuarie și octombrie 1957, când armata franceză și organizația rebelă naționalistă algeriană FLN s-au ciocnit în capitala Alger, sunt considerate Bătălia de la Alger. Prin descrierea sa realistă, filmul se situează în tradiția neorealismului italian.

Pontecorvo a efectuat anterior cercetări în Alger ca jurnalist împreună cu Solinas. De atunci, avea un proiect de film în minte Paras (abrevierea pentru parașutiști, în franceză „Parachutistes”). Când producătorul algerian și fostul lider al FLN Yacef Saadi l-a contactat pe el și pe alți regizori italieni precum Francesco Rosi, el a fost de acord cu condiția unei portretizări strict obiective.

Filmul a fost selectat printre cele 100 de filme italiene de salvat[4].

Protagoniștii filmului sunt actorii Brahim Haggiag, Jean Martin, Yacef Saadi și Michéle Kerbash.

Rezumat

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Bătălia pentru Alger reconstituie evenimentele care au avut loc în capitala Algeriei franceze între noiembrie 1954 și decembrie 1957, în timpul Războiului de Independență al Algeriei. Narațiunea începe cu organizarea celulelor revoluționare din Casbah. Din cauza războiului partizan dintre localnicii algerieni și Pied-Noir, în care ambele părți comit acte de violență crescândă, Franța trimite parașutiști ai armatei franceze în oraș pentru a lupta împotriva răzvrătiților și a captura membri ai Frontului de Eliberare Națională (FLN). Unitățile armatei franceze sunt comandate de colonelul Mathieu. În orașul vechi cu străzi întortochiate, Kasbah, îi vânează pe autorii atacurilor cu bombă din ce în ce mai dese ale FLN-ului, care vizează tot mai mult și civili. Insurgenții sunt comandați de Ali la Pointe, care se ridică de la mic criminal la lider al rezistenței. Atrocitățile ambelor părți, cum ar fi tortura suspecților de către francezi și uciderea „trădătorilor” de către FLN, sunt prezentate într-o manieră neînfrumusețată.

Distribuție

Premii și nominalizări

Referințe

  1. ^ „Bătălia pentru Alger”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ Box Office Mojo, accesat în  
  3. ^ Dizionario del cinema, di Fernaldo Di Giammatteo, Newton&Compton, Roma, 1995, pag. 28
  4. ^ it Rete degli Spettatori

Vezi și

Legături externe