În lumea de astăzi, Calea ferată Simeria–Petroșani–Târgu Jiu–Filiași este un subiect de mare relevanță și dezbatere în toate domeniile. Importanța lui Calea ferată Simeria–Petroșani–Târgu Jiu–Filiași a câștigat din ce în ce mai multă greutate în societate, deoarece impactul său a devenit evident în diferite contexte. De la politică la știință, Calea ferată Simeria–Petroșani–Târgu Jiu–Filiași a fost subiect de analiză și discuție, generând diferite poziții și opinii pe această temă. În acest articol, vom aprofunda subiectul Calea ferată Simeria–Petroșani–Târgu Jiu–Filiași, explorând implicațiile sale, evoluția sa în timp și relevanța sa astăzi.
Magistrala CFR 202 este o linie de cale ferată care face legătura între Banat și Transilvania cu zona de sud a României, respectiv cu regiunea Oltenia. Această cale ferată trece prin județul Hunedoara, județul Gorj și județul Dolj.
Această cale ferată pornește din orașul Simeria și are ca punct final orașul Filiași, fiind în lungime de 202 kilometri. Este o cale ferată electrificată pe toată distanța. Între localitățile Simeria și Livezeni este linie dublă, iar între Livezeni și Filiași linie simplă.
Calea ferata 202 (Simeria-Filiași) are următorul traseu: pornește din Lunca Mureșului, de la Simeria, străbate Depresiunea Hațegului, urmând cursul râului Strei (de la Simeria, pana la Pasul Merișor), traversează Pasul Merișor (unde atinge punctul de altitudine maxima din traseul sau, aprox. 800 m alt.), apoi pătrunde în Depresiunea Petroșani. Calea ferata își continuă parcursul, străbătând Defileul Jiului, între Livezeni și Bumbești Jiu, urmând ca mai apoi sa pătrundă în Depresiunea Olteană, spre Târgu Jiu, străbate Subcarpații Getici (Podișul Getic), și se încheie la Filiași, în zona de contact a Podișului Getic cu Câmpia Română, pe cursul inferior al râului Jiu .
Localitățile principale de pe parcursul liniei sunt Călan, Petroșani, Târgu Jiu și Târgu Cărbunești.
Un aspect important al acestei linii îl reprezintă străbaterea în apropierea municipiului Petroșani a râului Jiu ce curge paralel, de unde derivă și denumirea de Valea Jiului.
Între localitățile Subcetate și Valea Sadului, calea ferată străbate mai mult de 60 de tuneluri, viaducte și poduri. Trebuie menționat că doar între Livezeni și Valea Sadului sunt aproximativ 50 de tuneluri, viaducte și poduri, ceea ce face din această cale ferată una dintre cele mai frumoase din România.
Notă - Prescurtări folosite în graficul liniei :