Capitală Europeană a Culturii

În acest articol, vom aborda subiectul Capitală Europeană a Culturii și vom explora numeroasele sale fațete. Capitală Europeană a Culturii este un subiect care a captat atenția multor oameni în ultimii ani, generând dezbateri, interes și reflecție în diferite domenii. De la impactul său asupra societății și până la relevanța sa în domeniul academic, Capitală Europeană a Culturii ne invită să reflectăm asupra importanței sale și să ne cufundăm în complexitățile sale. Pe parcursul acestui articol, vom examina diferite perspective și abordări legate de Capitală Europeană a Culturii, pentru a înțelege acoperirea și influența acestuia asupra vieții noastre de zi cu zi.

Capitală Europeană a Culturii este un titlu onorific conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora pentru un întreg an.

Programul a luat naștere în 1985, atunci când Melina Mercouri, ministrul grec al culturii, și omologul său francez, Jack Lang, au avut ideea de a desemna anual un oraș simbol pentru a-i apropia pe europeni prin evidențierea bogăției și diversității culturilor europene, cât și prin creșterea gradului de conștientizare a istoriei și a valorilor lor comune.

Începând din 2007, programul a cuplat câte un oraș din țările Europei occidentale cu altul din țările central și est-europene. În anul 2023, capitala europeană a culturii a fost municipiul Timișoara. Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în 2023

Capitale europene ale culturii

Actualele capitale europene ale culturii

Viitoarele capitale europene ale culturii

Galerie

Legături externe

Trecut

Prezent

Foste candidate

Orașe candidate

Italia

Olanda

România

În data de 16 septembrie 2016 municipiul Timișoara a fost nominalizat pentru titlul de capitală europeană a culturii în anul 2021. Dar a fost amânat până în 2023, din cauza pandemiei de coronavirus. Celelalte trei candidate au fost municipiile Baia Mare, București și Cluj.[1]

Vezi și

Note