Castrare

În lumea de astăzi, Castrare a devenit un subiect relevant și important care atrage atenția multor oameni. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale în istorie, a influenței sale asupra culturii sau a importanței sale în domeniul științific, Castrare a captat interesul multora. De-a lungul anilor, Castrare a jucat un rol semnificativ în diverse domenii, iar prezența sa continuă să fie relevantă în lumea de astăzi. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Castrare, examinând importanța acestuia, impactul și relevanța sa în contextul actual.

Castrarea (latină castro, castratus, sau castrația, emasculația, evirația, scopirea, jugănirea[1]) este o acțiune de mutilare genitală care constă în acțiunea de extirpare a gonadelor. La masculi operația este denumită orhiectomie iar la femele ovarectomie. Poate fi de mai multe tipuri, după metoda utilizată:

  • Castrare chirurgicală, prin ligatura vaselor ce irigă glandele genitale.
  • Castrare radiologică, prin suprimarea funcțională a glandelor sexuale cu ajutorul razelor X.
  • Castrare chimică, sau pe cale medicamentoasă, prin administrarea de compuși chimici sau de hormoni.
  • Castrarea plantelor, prin înlăturarea staminelor, a inflorescenței masculine sau a indivizilor masculi.

Istoric

În trecut, în unele țări orientale erau castrați sclavii, ca de exemplu eunucii care păzeau haremurile. În practica nefastă a genocidului, sterilizarea, sau castrarea, face parte din crimele impotriva umanității. În prezent castrarea la oameni este o intervenție nepermisă, dacă nu este motivată din punct de vedere medical. Chiar și castrarea animalelor este o acțiune controversată în unele țări din Europa Occidentală.

Castrarea punitivă, chirurgicală sau chimică, a fost impusă de tribunale unor condamnați pentru pedofilie și alte crime sexuale. Castrarea chimică este autorizată în Statele Unite, Canada, Germania, Danemarca, Belgia, Suedia, Norvegia, Polonia și alte state[2]. Alte state din U.E. preferă castrarea chirurgicală, Cehia a executat această pedeapsă, în ultimul deceniu, pe minimum 94 de condamnați.[3] Și Germania castrează chirurgical circa 5 persoane pe an [4]. Aceste castrări nu sunt obligatorii, ci doar pe bază de consimțământ[4].

Note

  1. ^ DEX online
  2. ^ fr Saulnier, Julie: La castration chimique en question, , L'Express, 2 octombrie 2009
  3. ^ en ***: Europeans Debate Castration of Sex Offenders , p. A1., New York Times, 11 martie 2009.
  4. ^ a b en ***: Germany urged to end sex offender castration, , BBC News, 22 februarie 2012.