Clody Bertola

În acest articol, vom aborda Clody Bertola, un subiect care a căpătat relevanță în ultimii ani. De la apariția sa, Clody Bertola a captat atenția unor audiențe diverse, generând dezbateri și reflecție în jurul implicațiilor sale. De-a lungul anilor, Clody Bertola a făcut obiectul cercetărilor și analizelor experților din domeniu, care au contribuit la extinderea înțelegerii noastre asupra acestui fenomen. Cu această ocazie, vom aprofunda în analiza Clody Bertola din diferite perspective, explorând dimensiunile sale istorice, socioculturale, politice și economice. De asemenea, suntem interesați să examinăm impactul pe care Clody Bertola l-a avut asupra societății contemporane și modul în care ne-a modelat modurile de a gândi și de a acționa. Prin aceasta, căutăm să oferim o viziune cuprinzătoare a Clody Bertola care invită la reflecție și dialog pe această temă atât de relevantă astăzi.

Clody Bertola
Date personale
Născută[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Decedată (94 de ani)[1] Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
ÎnmormântatăCimitirul Bellu Modificați la Wikidata
Căsătorită cuȘtefan Constantinescu
Liviu Ciulei
Lucian Pintilie
Cetățenie România Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațieactriță Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Prezență online

Clody Bertola (n. , București, România – d. , București, România)[2] a fost o actriță română.

Scurtă biografie

S-a născut la București într-o familie de religie catolică. Copilăria și-a petrecut-o la Chițorani, pe lângă Ploiești, unde părinții aveau o vie. Încă din liceu, urmează în paralel și cursurile de artă dramatică din cadrul școlii particulare a Floriei Capsali. Cursurile erau predate de Marietta Sadova și Haig Acterian. Tot Marietta Sadova este cea care o înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică, la clasa Mariei Filotti, pe care l-a absolvit în 1936.[3] A fost actriță a Teatrului Bulandra dar a jucat și la Teatrul de Comedie, Teatrul Național din București și Teatrul Mic.[4] Debutează în cinematografie, în 1958, cu rolul Duducăi din filmul Ciulinii Bărăganului, în regia lui Louis Daquin.[5] A fost căsătorită cu regizorii Liviu Ciulei și Lucian Pintilie si cu pictorul Ștefan Constantinescu. Cariera actriței a fost evocată în volumul „La vie en rose” de Ludmila Patlanjoglu. A fost prietenă cu Jeni Acterian.

A fondat împreună cu Liviu Ciulei, în 1947, prima trupă a Teatrului Odeon.[6]

Clody Bertola a decedat în București la 28 decembrie 2007, la vârsta de 94 ani. Corpul neînsuflețit a fost depus în capela din cimitirul Bellu catolic, după care a fost incinerat la Crematoriul Vitan Bârzești, potrivit dorinței testamentare a răposatei.[7]

Familia

A fost căsătorită de trei ori, iar doi dintre soții săi au fost Liviu Ciulei, mai mic cu 10 ani, și Lucian Pintilie, mai tânăr cu 20 de ani.[8]

Filmografie

Distincții

  • Ordinul Muncii clasa a III-a (9 iunie 1954) „pentru merite deosebite în domeniul artei teatrale”[12]
  • titlul de Artist emerit al Republicii Populare Romîne (15 mai 1957) „pentru merite deosebite în activitatea artistică, pedagogică, precum și în munca din alte domenii ale culturii”[13]
  • Ordinul Muncii clasa a II-a (25 decembrie 1957) „cu prilejul împlinirii a zece ani de activitate a Teatrului Municipal din București, pentru merite deosebite în activitatea artistică”[14]
  • Ordinul „Meritul Cultural” clasa a II-a (6 noiembrie 1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”[15]

Note

  1. ^ a b Clody Bertola, AaRC 
  2. ^ Rosetti, Adina (). Nesupusele: 100 de femei pentru 100 de ani de Românie Modernă. 2. Univers. p. 100. 
  3. ^ Patlanjoglu, Ludmila (). La vie en rose cu Clody Bertola. București: Editura Humanitas. 
  4. ^ Țarălungă, Ecaterina (). Enciclopedia identității românești. Personalități. Litera Internațional. p. 91. 
  5. ^ Sîrbu, Eva (). „Clody Bertola: Pentru mine, filmul este fascinație”. Actorii noştri : Interviuri uitate – 33 dintr-un deceniu. 1. Bucureşti: Editura Ara. pp. 256–264. 
  6. ^ „Clody Bertola”. Enciclopedia României. Accesat în 22 februarie 2025.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  7. ^ „Clody Bertola a vrut ca la înmormântarea ei să vorbească Florian Pittiș”. Gândul. 30 decembrie 2007.  Verificați datele pentru: |date= (ajutor)
  8. ^ Viața de poveste a actriței Clody Bertola. Căsătorită cu Liviu Ciulei, Lucian Pintilie și Ștefan Constantinescu, a petrecut de zece ori Anul Nou alături de toți cei trei, 11 februarie 2016, Dana Mihai, Adevărul, accesat la 15 februarie 2016
  9. ^ Căliman, Călin (). Istoria filmului românesc: 1897-2017. Bucureşti: Contemporanul. p. 222. 
  10. ^ Căliman, Călin (). Istoria filmului românesc: 1897-2017. Bucureşti: Contemporanul. p. 289. 
  11. ^ Căliman, Călin (). Istoria filmului românesc: 1897-2017. Bucureşti: Contemporanul. p. 286. 
  12. ^ Decretul Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne nr. 231 din 9 iunie 1954 pentru conferirea „Ordinului Muncii” și a „Medaliei Muncii” unor oameni de artă și tehnicieni de la Teatrul Municipal din București, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, anul III, nr. 29, 16 iunie 1954, p. 221.
  13. ^ Decretul Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne nr. 205 din 15 mai 1957 pentru conferirea titlurilor de „Artist al poporului din Republica Populară Romînă”, „Maestru emerit al artei din Republica Populară Romînă”, „Artist emerit al Republicii Populare Romîne”, precum și conferirea „Ordinului Muncii” și a „Medaliei Muncii” unor oameni de artă și altor lucrători din domeniul culturii, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, anul VI, nr. 16, 19 iunie 1957, p. 115.
  14. ^ Decretul Prezidiului Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne nr. 594 din 25 decembrie 1957 pentru conferirea titlului de „Artist al poporului din Republica Populară Romînă”, „Artist Emerit al Republicii Populare Romîne”, a ordinului „Steaua Republicii Populare Romîne”, a „Ordinului Muncii” și a „Medaliei Muncii” unor actori și tehnicieni de la Teatrul Municipal din București, publicat în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naționale a Republicii Populare Romîne, anul VI, nr. 37, 31 decembrie 1957, pp. 310–311.
  15. ^ Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr. 1017 din 6 noiembrie 1967 privind conferirea de ordine și medalii unor actori, regizori, pictori scenografi și tehnicieni de scenă, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România, anul III, nr. 96, Partea I, marți 7 noiembrie 1967, pp. 770–771.

Bibliografie

  • Patlanjoglu, Ludmila (), La vie en rose cu Clody Bertola, București: Editura Humanitas