În lumea de astăzi, Constantin al II-lea al Greciei a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru un număr mare de oameni din întreaga lume. Odată cu progresul științei și tehnologiei, Constantin al II-lea al Greciei s-a poziționat ca un subiect central în diferite domenii ale cunoașterii, generând dezbateri, cercetări și noi descoperiri care au avut un impact semnificativ asupra societății. De la origine și până în prezent, Constantin al II-lea al Greciei a marcat un înainte și un după în diverse domenii, generând mari schimbări și transformări care au avut impact asupra modului în care înțelegem lumea. În acest articol, vom explora în detaliu impactul și importanța Constantin al II-lea al Greciei, analizând influența acestuia în diferite sfere ale vieții de zi cu zi și posibilele implicații pe care le are pentru viitor.
![]() |
Familia regală extinsă
|
Constantin al II-lea (în greacă Κωνσταντῖνος Βʹ, Βασιλεὺς τῶν Ἑλλήνων, transliterat: Konstantínos Βʹ, Vasiléfs ton Ellínon; n. , Atena, Regatul Greciei – d. , Atena, Grecia) a fost rege al grecilor din 1964 până la abolirea monarhiei în 1973.
A fost al șaselea și ultimul monarh al Casei de Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. În Grecia i se spune ο τέως βασιλιάς („fostul rege”) referindu-se la el cu termenul peiorativ ο Τέως („fostul”) sau cu o Γκλύξμπουργκ („Glücksburg”). Cu toate acestea, în diaspora grecească, mai ales în Regatul Unit, unde regele Constantin își are reședința, și unde copiii săi au frecventat școli în limba greacă, el este încă numit ο βασιλιάς, sau „regele”.
Fiind descendent pe linie bărbătească al regelui Christian al IX-lea al Danemarcei și-a păstrat titlul de Prinț al Danemarcei, deși în urma revizuirilor constituționale ramura greacă a fost omisă de la succesiunea la tronul Danemarcei. Unii din susținătorii regelui îl numesc Constantin al XIII-lea [9], potrivit ideii că monarhia greacă este succesoarea celei bizantine, și regii Greciei ar trebui numerotați ca succesori ai împăraților bizantini.
Constantin a fost îndepărtat de la putere la 1 iunie 1973 de conducătorul juntei militare Georgios Papadopoulos care se proclamă președinte.