Cratimă este un subiect care a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume. Cu impactul său asupra societății și relevanța sa în viața de zi cu zi, acest subiect a generat un interes puternic în diferite domenii, de la cultura populară până la cercetarea academică. Pe măsură ce timpul a trecut, Cratimă a evoluat și a căpătat noi dimensiuni, provocând noțiuni prestabilite și generând dezbateri pasionale. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Cratimă, de la origini până la influența sa actuală, cu scopul de a înțelege mai bine importanța și locul său în societatea noastră.
Cratima („‑”) (din greaca modernă: κράτημα „acțiunea de a ține”) sau „liniuța de unire” este un semn ortografic utilizat pentru:
Cratima nu este „liniuța de despărțire“, ca de exemplu în administrativ-teritorială, ci doar „liniuța de unire“, ca în “într‑o zi“, „s‑a dus“, „m‑am urcat“, etc. Pentru ca aceste cuvinte ca și în cazul cuvintelor compuse (Saint-Saëns, Catedrala Notre-Dame) care trebuie să rămână într-un singur bloc la capăt de rând și al doilea cuvânt să nu treacă în rândul următor, în documentele Word se tastează apăsând simultan tastele Ctrl/Strg + Shift apoi tasta „-” din blocul de litere al tastaturii (nu „minus” din blocul de cifre).
Unicode a rezervat U+2011 pentru cratimă. Pe când liniuța de despărțire este U+2010.