Creaționism (biologie)

În lumea de astăzi, Creaționism (biologie) a devenit un subiect de interes din ce în ce mai mare pentru un număr mare de oameni. De la apariția sa, Creaționism (biologie) a generat dezbateri, discuții și reflecții în diverse domenii. Indiferent de vârstă, sex sau mediu educațional, Creaționism (biologie) a reușit să capteze atenția publicului din întreaga lume. Impactul său nu se limitează la un singur context, ci se extinde la mai multe domenii, influențând modul în care oamenii gândesc, acționează și relaționează unii cu alții. În acest articol, vom explora în detaliu fenomenul Creaționism (biologie) și efectele pe care le-a avut asupra societății noastre.

Creaționismul este o concepție teologică potrivit căreia lumea (Universul) a fost creată de către divinitate.[1]

Trăsăturile esențiale ale adepților Creaționismului din biologie erau:

  1. sublinierea și exagerarea deosebirilor dintre lucruri;
  2. speciile erau văzute ca imobile;
  3. tranzițiile reprezentate de legăturile dintre specii nu existau;
  4. deosebirile dintre specii erau absolute;
  5. speciile erau considerate ca rezultat al creației divine;
  6. speciile erau eterne. Cu toate că au pornit de la premise considerate greșite de evoluționiști, creaționiștii au ajuns să susțină teze juste. Astfel creaționiștii au susținut teza existenței speciilor;
  7. negarea generației spontane. Astfel Bonnet, Haller, Linné, Spallanzani. Poziția lui Spallanzani este identică cu cea din secolul al XVII-lea a experimentatorilor. El, ca și experimentatorii din sec al XVII-lea, considera că, făcându-se experiențe controlate riguros nu se poate afirma că apar spontan ființe din materia lipsită de viață. Această negare a generației spontane este o altă concluzie justă a adepților teoriei creaționiste din biologie.

În prezent

Odată cu apariția teoriei evoluției, majoritatea covârșitoare a biologilor au abandonat creaționismul. Prin urmare creaționismul în biologie este o teorie depășită, care prezintă doar interes istoric. Abordările creaționiste contemporane sunt considerate pe larg pseudoștiință de către biologi.

Note

  1. ^

Bibliografie

  • Botnariuc Nicolae, Din istoria biologiei generale, Editura Științifică București, 1961.