În acest articol vom aprofunda în David Grossman, un subiect care a stârnit un mare interes și dezbatere în ultima vreme. David Grossman a devenit o figură relevantă în diferite domenii, generând opinii împărțite și stârnind un mare interes în publicul larg. Pe parcursul acestui articol, vom explora diferitele perspective asupra David Grossman, vom analiza influența acesteia asupra societății de astăzi și vom examina posibilele implicații ale prezenței sale în mediul nostru. De asemenea, vom căuta să înțelegem importanța David Grossman în contextul actual și impactul său potențial în viitor.
Acest articol are nevoie de ajutorul dumneavoastră. Puteți contribui la dezvoltarea și îmbunătățirea lui apăsând butonul Modificare. |
David Grossman (în ebraică דויד גרוסמן; n. , Ierusalim, Israel) este un scriitor israelian.
A învățat filosofie și teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim. În serviciul militar a fost ofițer la AMAN. După ce s-a eliberat din armată a lucrat la stația de radio israeliană Kol Israel („Vocea Israelului”) ca reporter și actor de teatru radiofonic.
În 17 noiembrie 2015 a fost în România și s-a întîlnit cu cititorii la Muzeul Țăranului Român din București.
Grossman s-a născut la Ierusalim. Mama lui, Michaella, s-a născut în Mandatul Palestinei; tatăl lui, Yitzhak a emigrat din Polonia cu mama văduvă la vârstă de nouă ani. Familia mamei era sinoistă și săracă, bunicul lui pava drumuri în Galileea și își mai suplimenta veniturile cumpărând și vânzând covoare. Bunica din partea mamei era manichiuristă. Bunica din partea tatălui a plecat din Polonia după ce a fost hărțuită de poliție cu toate că nu mai plecase niciodată din locul unde s-a născut. Singură cu fiul și fiica sa, ea a călătorit spre Palestina unde a devenit menajeră lucrând în cartierele bogate.
Tatăl lui Grossman a fost șofer de autobuz, apoi bibliotecar, iar prin el David – „un copil cititor” – și-a dezvoltat interesul pentru literatură, care, mai târziu a devenit cariere lui. Grossman își amintește: „Mi-a dat multe lucruri, dar ce mi-a dat mai de preț a fost Sholem Aleichem.” Aleichem, născut în Ucraina, este unul dintre cei mai mari scriitorii de idiș, deși este acum mai bine cunoscut ca omul a căror povești au constituit inspirația pentru „Lăutarul de pe acoperiș”.La vârsta de nouă ani Grossman a câștigat o competiție națională despre opera lui Sholem Aleichem și ulterior a lucrat drept un actor copil la postul de radio național. A continuat să lucreze pentru radiodifuziunea israeliteană încă aproape 25 de ani.
În 1971 Grossman și-a început serviciul național, lucrând în inteligența militară. Deși era în armată când a început Războiul din Yom Kippur în 1973, nu a fost pe câmpul de luptă.
Grossman a studiat filosofia și teatrul la Universitatea Ebraică din Ierusalim. După ce a treminat universitatea a început să lucreze la radioul unde mai devreme fusese un actor copil. A deveniu ulterior o ancoră pentru Kol Yisrael, radiodifuziunea națională israeliteană. În 1988 a fost demis din cauză că a refuzat să ascundă știrea conform căreia conducătorul Palestinei și-a declarat propriul stat și a recunoscut dreptul Israelului de a exista.
Grossman locuiește în Mavaseret Zion, la periferia Ierusalimului. Este căsătorit cu psihologul Michal Grossman. Ei au trei copii împreună, Jonathan, Ruth și Uri. Uri a fort comandant de tanc, ucis în 2006 în Liban în timpul războiului dintre Israel și Hizbollah. Viața lui Uri a fost mai târziu comemorată în cartea lui Grossman „Falling Out Of Time”.
|title=
(ajutor)
|title=
(ajutor)
|title=
(ajutor)
|archive-url=
necesită |archive-date=
(ajutor)