În acest articol, vom explora Diametru în profunzime, care este un subiect extrem de relevant astăzi. Diametru este un concept care a trezit un mare interes în diverse domenii, de la știință la politică, inclusiv cultură și societate în general. Pe parcursul următoarelor rânduri, vom analiza diferitele fațete ale Diametru, importanța sa în lumea contemporană și unele dintre controversele care gravitează în jurul lui. Acest articol își propune să facă lumină asupra Diametru și să ofere o privire de ansamblu care să permită cititorului să înțeleagă mai bine domeniul și implicațiile sale. Fără îndoială, Diametru este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent și care merită studiat în detaliu.
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Diametru (limba greacă: διάμετρος (diametros), "diagonala unui cerc", din δια- (dia-), "lățime, prin" + μέτρον (metron), "a măsura") este un concept utilizat în matematică. Din punct de vedere geometric, diametru al unui cerc este orice segment care are ca extremități două puncte de pe cerc și trece prin centrul cercului, acestea fiind cele mai lungi corzi ale cercului respectiv.
În prezent, termenul s-a extins și asupra lungimii comune a acestor segmente, astfel că prin diametrul unui cerc (articulat) se înțelege acea lungime comună, egală ca valoare cu dublul lungimii razei cercului.
Pentru o suprafață plană convexă, diametrul acelei suprafețe este cea mai mare distanță dintre două puncte aparținând (graniței) suprafeței. Un termen înrudit este lățimea suprafeței, aceasta fiind cea mai mică distanță dintre puncte aparținând graniței suprafeței.
În teoria grafurilor, diametrul unui graf este cea mai mare distanță dintre două noduri aparținând grafului.