În lumea de astăzi, Didyma este un subiect extrem de relevant, care a generat dezbateri și discuții ample în societate. De la apariția sa, Didyma a captat atenția oamenilor din diferite domenii și a făcut obiectul analizei și reflecției experților în domeniu. Impactul său asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi, atât individual, cât și colectiv, a generat un interes din ce în ce mai mare pentru înțelegerea implicațiilor și consecințelor sale. În acest articol, vom explora diferitele dimensiuni ale Didyma, analizând evoluția acestuia, provocările și oportunitățile sale, precum și posibilele sale implicații în viitor.
Didyma (azi Didim, Turcia) a fost un oraș antic grec din Ionia. Era situat la cca 150 km sud de actualul oraș Izmir. Orașul adăpostea un însemnat templu închinat zeului Apollo, templu ale cărui ruine sunt și azi impresionante.
Acest templu a fost întrecut ca mărime în fosta Ionia numai de templul Heraion de pe insula Samos și de templul lui Artemis (Artemision) din Efes (Ephesos). Se numără printre cele mai bine conservate construcții ale antichității. Templul de la Didyma a fost construit în jurul anului 300 î.Hr. Plinta de tip stilobat (postamentul principal al templului) măsoară 109 x 51 m; templul propriu-zis este înconjurat cu două șiruri de coloane (de 21/10 și 19/8 coloane). În hala de intrare (în planul alăturat în dreapta) se află încă 12 coloane. Templul găzduia statuia lui Apollo, precum și un izvor cu apă dulce sfânt (în plan marcat cu un „A”). Cu coloanele în ordinul ionic de 19,7 m înălțime, aceste ruine dau vizitatorilor o impresie de grandoare.