Dietrich al II-lea de Luzacia

În acest articol vom explora diferitele aspecte legate de Dietrich al II-lea de Luzacia, un subiect care a captat atenția și curiozitatea multor oameni din întreaga lume. De la origini și până la relevanța sa astăzi, Dietrich al II-lea de Luzacia a fost subiect de studiu și dezbatere în diverse discipline. De-a lungul anilor, Dietrich al II-lea de Luzacia a evoluat și a exercitat influență în diverse sfere ale societății, devenind un fenomen de mare interes pentru cadre universitare, profesioniști și chiar publicul larg. În acest articol, vom analiza în detaliu diferitele perspective și abordări asupra Dietrich al II-lea de Luzacia, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui subiect fascinant.

Dietrich al II-lea
Margraf al Luzaciei
Date personale
Născut989 d.Hr. Modificați la Wikidata
Decedat (45 de ani) Modificați la Wikidata
PărințiDedo I of Wettin]
Tietburga von Haldensleben][1] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMathilda de Meissen Modificați la Wikidata
CopiiThimo de Wettin
Ida de Wettin[1]
Dedi I al Saxoniei răsăritene[1]
Frederic I[1]
Gero de Brehna[1]
Conrad de Wetten[1]
Riddag von Ostmark][1] Modificați la Wikidata
Ocupațieconducător Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriMargrave of Lusatia] ()
Familie nobiliarăCasa de Wettin

Dietrich al II-lea (n. 989 d.Hr. – d. ), aparținând Casei de Wettin, a fost conte de Wettin și primul margraf al Mărcii de Luzacia din 1032 sub numele Dietrich I. A fost, de asemenea, conte de Schwabengau din 1015 și conte de Eilenburg din 1017.

Biografie

Dietrich a fost fiul contelui Dedo I de Wettin și al soției sale, Thietburge, fiica lui Dietrich de Haldensleben, margraf al Mărcii de Nord.

În 1009, de Crăciun, Dietrich a fost înfeudat de regele german Henric al II-lea, în Pöhlde, cu comitatul și toate celelalte feude ale tatălui său care includeau comitatul Hassegau în nord. În 1017, după moartea unchiului său Frederic I de Eilenburg, Henric al II-lea i-a acordat, de asemenea, comitatul Eilenburg.

Împreună cu margraful Herman I de Meißen, fiul margrafului Eckhard I, Dietrich a fost în 1018 unul dintre martorii semnării Păcii de la Bautzen care a pus capăt războiului dintre Henric al II-lea și regele Boleslav I al Poloniei desfășurat începând din 1002. Când războiul a izbucnit din nou sub conducerea fiului lui Boleslav, Mieszko al II-lea, Dietrich a organizat lupta împotriva Poloniei. Potrivit cronicarului Annalista Saxo, în 1030 Dietrich a fost singurul care s-a opus efectiv lui Mieszko reușind în cele din urmă să-l alunge. În jurul anului 1032 Dietrich a devenit margraf al Luzaciei. La 19 noiembrie 1034 Dietrich a fost ucis de susținătorii cumnatului său, margraful Eckhard al II-lea.

Căsătorie și descendenți

Dietrich s-a căsătorit cu Mathilda, fiica margrafului Eckhard I de Meissen. Copiii lor au fost:

  • Dedi (n.c. 1010 – d. 1075), margraf de Luzacia (sub numele Dedo I);
  • Frederic (n.c. 1020; d. 18 aprilie 1084), episcop de Münster;
  • Gero (n.c. 1020 – d. 1089), conte de Brehna;
  • Thimo (n. înainte de 1034 – d. 1091), conte de Wettin;
  • Conrad, conte de Camburg;
  • Rikdag;
  • Hidda, căsătorită cu ducele Spytihněv al II-lea al Boemiei (n. 1031 – 1061).

Note

  1. ^ a b c d e f g The Peerage