Dirk al II-lea de Olanda

Problema Dirk al II-lea de Olanda este una care a captat atenția multora în ultimul timp. Cu relevanța sa în diverse domenii, Dirk al II-lea de Olanda a reușit să se impună ca punct de interes și discuție în societatea actuală. Fie datorită impactului său asupra vieții de zi cu zi, influenței asupra culturii populare sau importanței sale în dezvoltarea tehnologică, Dirk al II-lea de Olanda a devenit un subiect constant de conversație. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Dirk al II-lea de Olanda, de la originea sa până la posibilele sale consecințe în viitor.

Dirk al II-lea de Olanda
Date personale
Născutsecolul al X-lea d.Hr. Modificați la Wikidata
Gent, Comitatul Flandra Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Egmond⁠(d), Olanda de Nord, Țările de Jos Modificați la Wikidata
ÎnmormântatSint-Adelbertabdij] Modificați la Wikidata
PărințiDietrich I.]
Geva] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuHildegard of Flanders] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiArnulf I de Olanda
Egbert von Trier][1]
Erlinde of Holland][1] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
Titluriconte
Familie nobiliarăGerulfing

Dirk al II-lea (n. 920/930 – d. 6 mai 988) a fost conte de Frizia (la apus de Vlie) și de Olanda.

Părinții

Dirk a fost fiul contelui Dirk I de Olanda cu Geva (sau Gerberga).

Cariera

În 983, împăratul Otto al III-lea i-a confirmat lui Dirk drepturile asupra proprietăților și teritoriilor din comitatele de Maasland, Kinhem (Kennemerland) și Texla (Texel), extinzându-și astfel dominația asupra întregii coaste a Olandei (ca și în interior). Contele Dirk al II-lea a edificat o fortăreață în apropiere de Vlaardingen, care ulterior va deveni locul de bătălie dintre nepotul său, Dirk al III-lea și o armată imperială sub conducerea ducelui Godefroi al II-lea de Lotharingia.

Dirk a reconstruit abația de Egmond și biserica sa de lemn a fost reedificată în piatră, pentru a adăposti moaștele Sfântului Adalbert, proiectul fiind început în 950. Adalbert nu era bine cunoscut la acea vreme, însă s-a spus despre el că ar fi predicat creștinismul în imediata apropiere două secole mai devreme. Abația a fost acordată unei comunități de călugări benedictini din Gent, care le-au înlocuit pe călugărițele provenite din Egmond, probabil după 970. Fiica sa Erlinta (sau Erlinda) a devenit a nou fondatei abații Bennebroek.

Familia

Dirk a fost căsătorit cu Hildegarda (considerată a fi fiică a contelui Arnulf I de Flandra, în baza numelor acordate copiilor ei), cu care a avut trei copii cunoscuți. Fiul lui Arnulf va deveni conte de Olanda și Frizia după moartea lui Dirk. Fiul mai mic, Egbert a devenit arhiepiscop de Trier din 977. Fiica lui Erlinda a fost abatesă de Egmont, iar apoi de Bennebroek.

Dirk a murit în 988 și a fost înmormântat în biserica de piatră de la Egmond, pe care el a construit-o în acel loc. Hildegarda a murit doi ani mai târziu, fiind înmormântată în același loc.

Note