De ce este Dreptate atât de important în zilele noastre? Dreptate a captat atenția a milioane de oameni din întreaga lume, generând controverse și dezbateri în toate domeniile. De la apariție, Dreptate a fost subiect de analiză și discuție în diverse domenii, de la știință și tehnologie la politică și cultura populară. În acest articol vom explora impactul pe care Dreptate l-a avut asupra societății de astăzi și modul în care prezența sa a modelat modul în care gândim și acționăm. În plus, vom examina relevanța lui Dreptate într-o lume în continuă schimbare și modul în care influența sa continuă să fie vizibilă în viața noastră de zi cu zi.
Dreptatea (în greacă δικαιοσύνη, transliterat: dikaiosýne, în latină iustitia) este principiul moral și juridic care cere ca fiecare să primească ceea ce i se cuvine și să i se respecte drepturile.
Conceptul de dreptate se bazează pe numeroase domenii și multe puncte de vedere și perspective diferite, inclusiv conceptele de corectitudine morală bazate pe etică, raționalitate, lege, religie și echitate. Adesea dezbaterea generală despre înfăptuirea dreptății este împărțită în domeniul dreptății sociale, așa cum se găsește în filosofie, teologie și religie, și în domeniul dreptății în sistemul judiciar, care se referă la studiul și aplicarea legii.
Ca și în majoritatea disciplinelor bazate pe filozofie, conceptul de dreptate diferă în fiecare cultură. Teoriile timpurii au fost expuse de filosofii greci vechi Platon, în lucrarea sa Republica, și Aristotel, în Etica Nicomahică. De-a lungul istoriei au fost stabilite diferite teorii. Susținătorii teoriei divine spun că dreptatea pleacă de la Dumnezeu. În secolul al XVII-lea teoreticieni precum John Locke au susținut drepturile naturale ca derivate ale justiției.[1]