Ecosistem acvatic

Astăzi, Ecosistem acvatic este un subiect care generează mare interes și dezbatere în diferite zone ale societății. De ani de zile, acest subiect a căpătat o relevanță semnificativă, trezind interesul experților, cadrelor universitare, profesioniștilor și publicului larg. Importanța Ecosistem acvatic constă în impactul său asupra diferitelor aspecte ale vieții de zi cu zi, precum și în influența sa asupra luării deciziilor la nivel politic, social și economic. Prin urmare, este esențial să înțelegem în profunzime aspectele legate de Ecosistem acvatic, implicațiile sale și efectele sale pe termen scurt și lung. De aceea, în acest articol vom aborda în mod cuprinzător și obiectiv diferitele aspecte legate de Ecosistem acvatic, cu scopul de a oferi o viziune clară și completă asupra acestui subiect atât de relevant astăzi.

Ecosistemul acvatic este un ecosistem al cărui biotop este strâns legat de mediul acvatic. Aceste ecosisteme pot fi de diferite mărimi, de la mări până la iazuri mici. Ecosistemele acvatice sunt clasificate în:

Biocenoza acestor ecosisteme este una acvatică.

Biotopul acvatic

Mediul acvatic se caracterizează printr-o serie de factori specifici:

Ecosistemul are 4 zone:

Funcții

Ecosistemul acvatic îndeplinește multe funcții de mediu importante. De exemplu, reciclează substanțele nutritive, purifică apa, atenuează inundațiile, reîncarcă apa subterană și oferă habitate pentru fauna sălbatică.[2] Ecosistemele acvatice sunt, de asemenea, utilizate pentru recreerea oamenilor și sunt foarte importante pentru industria turismului, în special în regiunile de coastă.[3]

Sănătatea unui ecosistem acvatic este degradată atunci când capacitatea ecosistemului de a absorbi un stres a fost depășită. Un accent asupra unui ecosistem acvatic poate fi rezultatul unor modificări fizice, chimice sau biologice ale mediului. Modificările fizice includ modificările temperaturii apei, debitul de apă și disponibilitatea luminii. Modificările chimice includ modificări ale ratelor de încărcare a nutrienților biostimulatori, a materialelor consumatoare de oxigen și a toxinelor.

Vezi și

Note

  1. ^ Alexander, David E. (). Encyclopedia of Environmental Science. Springer. ISBN 0-412-74050-8. 
  2. ^ Loeb, Stanford L. (). Biological Monitoring of Aquatic Systems. CRC Press. ISBN 0-87371-910-7. 
  3. ^ Daily, Gretchen C. (). Nature's Services. Island Press. ISBN 1-55963-476-6.