Elena Vlădăreanu este un subiect care a captat atenția oamenilor de-a lungul anilor. Cu impactul său asupra societății și culturii, acest subiect a generat dezbateri constante și a lăsat amprenta în istorie. De la origine până la tendințele actuale, Elena Vlădăreanu a evoluat și și-a menținut relevanța în diferite contexte. În acest articol vom explora diferitele fațete și perspective legate de Elena Vlădăreanu, examinând influența sa în diferite domenii și rolul său în viața de zi cu zi.
Elena Vlădăreanu (n. ) este o poetăromână contemporană.
Biografie
Urmează studiile școlare în orașul natal, absolvind liceul Nicolae Bălcescu în anul 2000. Face în continuare studii superioare la Facultatea de Litere a Universității din București, fiind licențiată în litere în 2005, cu o teză despre literatura suprarealistă.
Activitate literară
Elena Vlădăreanu a debutat către sfârșitul anilor de liceu, în revista constănțeană Metafora nr. 1-2/2000, cu un grupaj de poeme. Activează succesiv în diferite cenacluri literare precum cenaclul de la Litere, cel al Uniunii Scriitorilor, coordonat de Nora Iuga, apoi, din 2002, cenaclul Euridice, care a fost condus de Marin Mincu.
Din 2001, lucrează ca redactor la departamentul Cultură-Mass-Media al ziarului Cotidianul din București, iar din 2005, cu însărcinări similare, la ziarul Averea de unde în 2006 trece la Evenimentul zilei, apoi la România liberă. A colaborat la numerele publicației cu apariție intermitentă Fracturi, animată de poetul Marius Ianuș, fiind considerată a se număra printre reprezentanții curentului literar fracturist.
A colaborat, cu versuri sau cu articole de atitudine, cronici de carte, interviuri, reportaje și alte texte publicistice, la revista Metafora din Constanța, Convorbiri literare, Viața românească, Luceafărul, Paradigma, Vatra, Orizont, Fracturi, Cotidianul, Averea, la postul de radio Radio România Cultural ș.a. A publicat și proză în revistele Metafora, în anul 2000, și Vatra, în 2005. A participat la tabere sau ateliere de creație, festivaluri, lecturi publice, emisiuni radiofonice. În anul 2005 a beneficiat de o bursă la Berlin.
A fost prezentă în volumul No More Poetry. New Romanian Poetry, Heaventree Press, 2007. În februarie 2010 3:AM Magazine publică un interviu cu Elena Vlădăreanu și o selecție din poeziile ei.
Debut editorial
Un prim debut editorial, considerat neoficial, are loc în 2001 cu placheta Din confesiunile distinsei doamne m. în colecția Underground Carmen. Anterior, fusese prezentă într-o antologie ocazională, Poezia taberei, 2000.
Debutul editorial propriu-zis are loc în 2002, cu volumul pagini, publicat la Editura Timpul din Iași.
Volume publicate
Poezia taberei, antologie, București, 2000;
din confesiunile distinsei doamne m., colecția underground carmen, București, 2001;
pagini, Editura Timpul, Iași, 2002, editia a II-a, Editura Vinea, București, 2003;
În numele Tatălui - o producție Asociația Art No More, 2018 (regia: Robert Bălan)
Tribul lui Tudor - Asociația Art No More, 2018 (regia: Robert Bălan)
Premii literare
2001 Premiul Concursului național de poezie Aurelian Dumitrașcu
2005 Premiul cenaclului Euridice, poeta refuză distincția, argumentând că nu-și consideră propria producție a fi superioară celei a celorlalți autori nominalizați.
2018 Premiul pentru Dramaturgia Spectacolului „În numele Tatălui”, Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent 2018