În lumea de astăzi, Episcopia Tulcii a devenit un subiect de mare relevanță și interes pentru o gamă largă de oameni. Fie că este vorba despre impactul său asupra societății, influența asupra culturii populare, relevanța sa în istorie sau potențialul său pentru viitor, Episcopia Tulcii a captat atenția indivizilor din toate categoriile sociale. De la academicieni la iubitorii de divertisment la profesioniști din diverse domenii, toată lumea pare să găsească o anumită valoare în explorarea și înțelegerea în continuare a fenomenului Episcopia Tulcii. În acest articol, vom aprofunda în diferite aspecte și perspective în jurul Episcopia Tulcii, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și îmbogățitoare asupra acestui subiect atât de relevant astăzi.
] | Acest articol sau această secțiune nu este în formatul standard. Ștergeți eticheta la încheierea standardizării. Acest articol a fost etichetat în martie 2024 |
Episcopia Tulcii este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, sufragrană Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Are sediul în Tulcea, jurisdicția în județul omonim și este condusă de episcopul Visarion Bălțat.
În data de 14 aprilie 2004, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea Episcopiei Tulcii, hotărâre validată în cadrul ședinței Adunării Naționale Bisericești din data de 4 martie 2005.
Aceasta a rămas fără coducător spiritual, până la ședința Sfântului Sinod din data de 5 martie 2008, când a fost ales ca episcop titular, Preasfințitul Părinte Visarion Rășinareanul, Episcp-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, urmând a fi instalat de sărbătoarea Bunei Vestiri, din anul 2008.
EPISCOPI DE TOMIS
ARHIEPISCOPI AUTOCEFALI DE TOMIS
EPISCOPI DE CALLATIS
ARHIEPISCOPI SI MITROPOLIȚI DE VICINA (zona Isaccei)
1337-1347-Macarie
MITROPOLIA DRISTREI
MITROPOLIA DRISTREI SI PROILAVIEI
MITROPOLIA TULCEI
DOBROGEA ÎN CADRUL STATAL ROMÂNESC
EPISCOPIA DUNĂRII DE JOS
Locțiitor:
EPISCOPIA CONSTANTEI (Constanta) - 1923-1950
- avea la înființare în componența sa județele Constanța, Durostor, Caliacra și Ialomița (conform împărțirii administrative din perioada interbelică)
- în timpul său, în anul 1940, Episcopia Constanței a pierdut teritoriul Cadrilaterului, cedat Bulgariei
Locțiitor: Eugenie Laiu Suceveanul (1942-1944)
Chesarie Paunescu (1944-1950)
- în anul 1949 jurisdicția Episcopiei Constanței s-a extins și asupra județului Tulcea, preluat de la Episcopia Dunării de Jos.
DUPĂ CEL DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL
- În anul 1950 Episcopia Constanței a fost contopită cu nou înființata Episcopie a Galaților sub vechea denumire de Episcopia Dunării de Jos. Întreg teritoriul Dobrogei a intrat acum în componența nou organizatei Episcopii
EPISCOPIA DUNĂRII DE JOS (Galați)
Locțiitor:
ARHIEPISCOPIA TOMISULUI ȘI DUNĂRII DE JOS
(Galați; arhiereu-vicar la Constanța)
- prin ridicarea Episcopiei Dunării de Jos la rang de Arhiepiscopie
ARHIEREI-VICARI AI ARHIEPISCOPIEI TOMISULUI ȘI DUNĂRII DE JOS
(cu sediul la Constanța)
ARHIEPISCOPIA TOMISULUI (Constanța) - reînființată în anul 1990
EPISCOPIA TULCII (înființată în 2005)