Ernest Shackleton

În acest articol, vom pătrunde în lumea fascinantă a lui Ernest Shackleton. Vom explora originile sale, vom explora numeroasele sale fațete și vom analiza impactul său asupra societății de astăzi. De la primele sale apariții și până la relevanța sa astăzi, Ernest Shackleton a fost subiect de interes și dezbatere în diverse domenii. Vom afla despre evoluția sa în timp, despre diferitele perspective care există în jurul său și despre posibilele implicații pe care le are asupra vieții noastre de zi cu zi. Alăturați-vă nouă în această călătorie prin Ernest Shackleton și descoperiți tot ce ne oferă această temă.

Ernest Shackleton
Date personale
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Kilkea Castle⁠(d), Irlanda⁠(d), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (47 de ani)[6][7][1][8][5] Modificați la Wikidata
Grytviken, South Georgia and the South Sandwich Islands, Teritoriile britanice de peste mări, Regatul Unit Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCementerio de Grytviken] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale[4] (infarct miocardic[9][4]) Modificați la Wikidata
PărințiHenry Shackleton][10]
Henrietta Letitia Sophia Gavan][11][10] Modificați la Wikidata
Frați și suroriKathleen Shackleton]
Francis Richard Shackleton] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuEmily Shackleton] (din )[10] Modificați la Wikidata
CopiiEdward Shackleton, Baron Shackleton][10]
Raymond Shackleton
Cecily Jane Swinford Shackleton] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațieexplorator
ofițer
călător
polar explorer] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[12][13] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materDulwich College]
Brighton Grammar School  Modificați la Wikidata
OrganizațieRoyal Scottish Geographical Society]
The Royal Magazine]  Modificați la Wikidata
PremiiOfițer al Ordinului Imperiului Britanic ()
Legiunea de Onoare în grad de Ofițer ()
Ordinul Steaua Polară în grad de cavaler clasa a II-a ()
Ridder af Dannebrog] ()
ridder av St. Olavs Orden] ()
Ordinul Coroanei de Fier
Ordinul „Sfânta Ana”
Königlicher Kronen-Orden 3. Klasse]
Commander of the Royal Victorian Order] ()
Polar Medal]
Vegamedaljen] ()
grande médaille d'or des explorations] ()
Cullum Geographical Medal] ()
Konstantinovskaia medal]
Hubbard Medal] ()
Fellow of the Royal Geographical Society]
Victory Medal]
Livingstone Medal]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Sir Ernest Henry Shackleton (n. , Kilkea Castle⁠(d), Irlanda⁠(d), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei – d. , Grytviken, South Georgia and the South Sandwich Islands, Teritoriile britanice de peste mări, Regatul Unit) a fost un explorator anglo-irlandez, una dintre principalele figuri ale perioadei cunoscute ca epoca eroică de explorări antarctice. Prima experiență a sa în regiunile polare a venit când a participat, în calitate de al treilea ofițer, la expediția Discovery, condusă de căpitanul Scott, în perioada 1901–04, din care a fost trimis acasă mai devreme pe motive de sănătate.

Hotărât să se revanșeze pentru ceea ce el percepea ca pe un eșec personal, s-a întors în Antarctica în 1907 la conducerea expediției Nimrod. În ianuarie 1909, împreună cu trei tovarăși, a efectuat un marș spre sud prin care a stabilit un record la acel moment pentru cea mai mare apropiere de polul sud, la latitudinea de 88°23'S, apropiindu-se la 190 km de Polul Sud, de departe cea mai mare apropiere de pol până la acea vreme. Pentru această realizare, Shackleton a fost înnobilat de regele Edward VII-lea la întoarcerea acasă.

Polul Sud, din nou

După ce cursa spre Polul Sud s-a terminat în 1912 cu reușita lui Roald Amundsen, Shackleton și-a îndreptat atenția spre ceea ce el considera singurul mare obiectiv al călătoriilor antarctice—traversarea Antarctidei de la mare la mare, cu trecere pe la pol. În acest scop, el a făcut pregătiri pentru ceea ce a devenit Expediția Imperială Transantarctică, 1914–17. Această expediție s-a soldat cu un dezastru, deoarece nava principală, Endurance, a rămas blocată în banchiza de gheață și strivită, înainte să acosteze. A urmat o serie de aventuri, încheiată cu salvarea tuturor membrilor echipajului, ceea ce i-a adus lui Shackleton statutul de erou, deși aceasta nu a fost evidentă imediat.[14] În 1921, s-a întors în Antarctica cu expediția Shackleton-Rowett, cu intenția de a efectua un program de activități științifice. Înainte ca expediția să demareze lucrul, Shackleton a murit de atac de cord în timp ce nava sa, Quest, era ancorată în Georgia de Sud. La cererea soției sale, Shackleton a fost înmormântat acolo.

În afara expedițiilor sale, viața lui Shackleton a fost în general una neliniștită și plină de neîmpliniri. În căutarea unor căi rapide de îmbogățire și siguranță, a lansat mai multe afaceri și alte scheme de strâns bani, dintre care niciuna nu a avut succes. Când a murit, datora peste 40.000 de lire (peste 1,5 milioane de lire la nivelul anului 2008).[15] La moartea sa, a fost lăudat de presă, dar după aceea a fost uitat, în timp ce reputația de erou a rivalului său Scott s-a menținut mai multe decenii. Spre sfârșitul secolului al XX-lea, Shackleton a fost „redescoperit”,[16] și a devenit rapid o figură istorică importantă, model de conducător care, în condiții extreme, și-a păstrat echipa unită pentru a duce la îndeplinire o poveste de supraviețuire pe care istoricul polar Stephanie Barczewski o descrie ca „incredibilă”.[17]

Note

  1. ^ a b Ernest Shackleton, SNAC, accesat în  
  2. ^ Ernest Henry Shackleton, Hrvatska enciklopedija] 
  3. ^ Sir Ernest Henry Shackleton, The Peerage, accesat în  
  4. ^ a b c http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/shackleton_ernest.shtml  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  5. ^ a b Ernest Shackleton, GeneaStar 
  6. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  7. ^ Ernest Henry Shackleton, Find a Grave, accesat în  
  8. ^ Ernest Henry Shackleton, Gran Enciclopèdia Catalana 
  9. ^ http://www.biography.com/people/ernest-shackleton-9480091  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  10. ^ a b c d Kindred Britain 
  11. ^ The Peerage 
  12. ^ CONOR.SI  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  13. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  14. ^ Barczewski 2007, p. 146.
  15. ^ „Measuring Worth”. Institute for the Measurement of Worth. Accesat în .  Parametru necunoscut |dateformat= ignorat (ajutor)
  16. ^ Jones 2003, p. 289.
  17. ^ Barczewski 2007, p. 295.

Bibliografie

Legături externe