În zilele noastre, Evangheliar este un subiect care atrage atenția multor oameni din întreaga lume. De la origini și până la impactul său asupra societății actuale, Evangheliar a făcut obiectul a numeroase dezbateri și a stârnit un mare interes în diferite domenii. Fie datorită relevanței sale istorice, influenței sale asupra culturii populare sau importanței sale în știință și tehnologie, Evangheliar este un fenomen care continuă să intrigă experți și fani deopotrivă. În acest articol, vom explora diferite aspecte ale Evangheliar și vom analiza impactul acestuia în diferite domenii, pentru a înțelege mai bine semnificația și acoperirea sa în societatea contemporană.
Evangheliarul este o carte liturgică care conține textele evangheliilor. Evangheliarele sunt de obicei ornamentate și ferecate. Din evul mediu se păstrează evangheliare deosebit de valoroase, scrise de mână, precum Evangheliarul din Kells (secolul al IX-lea).
În Biserica Ortodoxă Răsăriteană, Evangheliarul cuprinde numai pericopele sau fragmentele din evanghelii rânduite pentru a fi citite în cadrul liturghiei sau al altor slujbe bisericești, aranjate după tipic, în funcție de ziua și săptămâna în care trebuie citite, începând cu Duminica Învierii[1], iar cartea liturgică care conține primele patru cărți din Noul Testament (cele patru evanghelii scrise de Matei, Marcu, Luca și Ioan) este numită Tetraevanghel[2].