Excentricitate orbitală

În acest articol vă vom spune tot ce trebuie să știți despre Excentricitate orbitală. De la originea și evoluția sa de-a lungul anilor până la relevanța sa astăzi, prin diferitele sale aplicații și utilizări. Excentricitate orbitală a fost un subiect de interes pentru mulți oameni, iar în acest articol vom încerca să abordăm fiecare aspect relevant legat de Excentricitate orbitală. Nu contează dacă ești expert în domeniu sau dacă abia începi să aprofundezi în acest subiect, aici vei găsi informații prețioase care te vor ajuta să înțelegi mai bine Excentricitate orbitală și importanța sa în diferite domenii.

Exemplu

În astronomie, excentricitatea orbitală este o măsură a abaterii (deformării) orbitei eliptice a unei planete sau unui satelit de la forma perfect circulară. Pentru o orbită perfect circulară excentricitatea este zero; orbitele eliptice au excentricități între zero și unu.

In anul 1601, Johannes Kepler a determinat că orbitele planetelor au formă eliptică, și nu formă circulară, așa cum se crezuse până atunci.

Definire

Excentricitatea este definită strict pentru toate orbitele circulare, eliptice, parabolice și hiperbolice și poate avea următoarele valori:

Expresia matematică

Excentricitatea unei orbite se calculează ca modulul vectorului excentricității:

unde:

  • este vectorul excentricității.

Pentru orbite eliptice poate fi calculată din distanța de la periapsis la apoapsis:

unde:

  • este distanța până la periapsis,
  • este distanța până la apoapsis.

Exemple

De exemplu, excentricitatea orbitei Pământului este astăzi 0.0167. De-a lungul timpului excentricitatea orbitei Pământului se modifică încet de la aproape 0 până la 0.05 din cauza atracției gravitaționale dintre planete (vezi și Arhivat în , la Wayback Machine.).

Alte valori: Pluto 0.2488, Mercur 0.2056, Luna 0.0554.

Pentru valorile excentricității celorlalte planete vezi și Lista planetelor sistemului solar.

Vezi si

Elipsă

Legături externe