Existență

În zilele noastre, Existență este un subiect larg discutat în societate. De ani de zile, Existență a fost subiect de interes și dezbatere în diferite domenii, generând opinii și poziții conflictuale. De-a lungul istoriei, Existență a avut un impact semnificativ asupra vieții oamenilor, influențând modul în care gândesc, acționează și se raportează la mediul lor. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Existență, analizând importanța acestuia și implicațiile pe care le are asupra vieții noastre de zi cu zi. Știind mai multe despre Existență ne va permite să înțelegem mai bine domeniul său de aplicare și cum îl putem aborda în mod pozitiv în viața noastră de zi cu zi.

În limbaj filosofic, existența înseamnă faptul de a fi, de a avea o realitate obiectivă, independent de conștiința celui care gândește sau percepe această realitate.

Existența este un concept fundamental cuprinzând cu dificultate totalitatea determinărilor sale.

Aperceptiv, existența este o fenomenalitate dinamică, primară, reprezentarea minimală mijlocită de simțuri. Realitatea nemijlocită a percepției intră însă în starea conceptuală a 'existentei' doar prin apariția limbajul semnificant care permite diferențierea și interpretarea precisă a obiectului existent.

Doar conștiința face posibilă perceperea reflexivă a existenței și a formelor sale, prin raporturi de construcție și obiectivare a limbajului desemnând realitatea obiectivă. (Desemnarea existenței ca fiind un produs al conștiinței individuale sau al imaginarului este punctul de vedere naiv al solipsismului.)

În timp s-au disociat două ipoteze asupra 'existenței realității', una obiectivista sau materialista, care afirmă o realitate 'existentă autonom' față de subiect, și o ipoteză 'idealistă', a dependenței realității de cel care o percepe și o reprezintă.

Vezi și