Astăzi, Ferdinand de Saussure este un subiect de mare relevanță și interes în societatea de astăzi. Din multiplele sale perspective, acest subiect a generat dezbateri și a captat atenția experților și a persoanelor interesate să înțeleagă implicațiile sale. De-a lungul istoriei, Ferdinand de Saussure a fost obiect de studiu și analiză și a jucat un rol fundamental în luarea deciziilor la nivel personal, profesional și social. În acest articol, vom explora diferite aspecte legate de Ferdinand de Saussure, cu scopul de a oferi o viziune completă și actualizată asupra importanței și relevanței sale în panorama actuală.
Ferdinand de Saussure (n. 26 noiembrie 1857, Geneva, Elveția, d. 22 februarie 1913 la castelul Vufflens, Morges, cantonul Vaud, Elveția) a fost un lingvist elvețian. Este considerat părintele lingvisticii moderne.
Saussure provine dintr-o familie de iluștri savanți din Geneva. După încheierea cursurilor secundare pleacă să studieze la Leipzig, unde se găsea cea mai celebră universitate specializată în filologie din vremea sa. Apoi a lucrat câțiva ani în Franța, unde a predat lingvistica indoeuropeană. Ulterior, s-a întors în Elveția. Aici a primit o catedră de lingvistică unde a predat, între altele, limba sanscrită, limba lituaniană și lingvistica generală.
Este considerat drept fondatorul lingvisticii moderne. În Cursul de lingvistică generală Cours de linguistique générale (1916), publicat de către studenții săi, după moartea sa, pe baza notițelor pe care și le luaseră la cursurile acestuia, el a definit concepte fundamentale (distincția dintre limbaj, limbă și vorbire, între sincronie și diacronie <a făcut diferența dintre lingvistica sincronică, care studiază o limbă în stadiul în care se află ea într-un anumit moment, și lingvistica diacronică, care compară diferitele stadii ale unei limbi>, caracterul arbitrar al semnului lingvistic etc.) care ulterior vor inspira, nu numai știința lingvistică, dar și alte sectoare ale științelor umaniste.
Conceptele sale pot fi considerate a sta la baza structuralismului.[1]