Friedrich Wilhelm al Prusiei este un subiect care a atras un mare interes în ultimii ani. Relevanța sa este incontestabilă, deoarece afectează numeroase aspecte ale vieții de zi cu zi. În acest articol, vom analiza în detaliu diferitele abordări și perspective care există asupra Friedrich Wilhelm al Prusiei, precum și impactul acestuia asupra societății actuale. Prin cercetări exhaustive și prin studiul unor cazuri specifice, vom căuta să oferim o viziune amplă și completă asupra acestui subiect. În plus, vom explora, de asemenea, posibilele soluții și propuneri care au fost înaintate pentru a aborda problemele legate de Friedrich Wilhelm al Prusiei.
Prințul Friedrich Wilhelm al Prusiei (germană Prinz Friedrich Wilhelm Viktor Karl Ernst Alexander Heinrich von Preußen; 12 iulie 1880 – 9 martie 1925) a fost membru al Casei de Hohenzollern și strănepot al regelui Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei.
Friedrich Wilhelm s-a născut la Palatul Kamenz din Kamenz, Prusia, (astăzi Kamieniec Ząbkowicki, Polonia). A fost fiul cel mic al Prințului Albert al Prusiei (1837–1906) și a Prințesei Maria de Saxa-Altenburg (1854–1898).
Pe linie paternă era strănepot al regelui Frederic Wilhelm al III-lea al Prusiei și strănepot al regelui Willem I al Țărilor de Jos. Pe linie maternă era nepot al Ducelui de Saxa-Altenburg. De asemenea, a fost văr de gradul al doilea cu împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.
Tinerețea și-a petrecut-o la Berlin, la Castelul Reinhartshausen din Erbach, care era reședința bunicii sale, și în ducatul Brunswick, unde tatăl său acționa ca regent. A studiat dreptul la Universitatea de la Bonn, unde a primit o diplomă de doctor în filosofie. Îi plăceau literatura și muzica.[1]
După căsătorie, prințul a locuit cu soția sa la Rudy. În 1912 el a fost ales parlamentar local (Landrat) al districtului Frankenstein, unde a rămas până în 1918, până la abolirea monarhiei germane și fondarea Republicii de la Weimar. Anterior, a participat activ la ostilitățile din timpul Primului Război Mondial pentru care a fost promovat la rangul de general major. Mare parte din timp l-a petrecut călătorind prin Europa și restul lumii, uneori în importante misiuni diplomatice, reprezentându-l pe împăratul Wilhelm al II-lea.
Presimțind căderea monarhiei în Germania, la sfârșitul războiului, a luat în discuție împreună cu alți profesori universitari reconstrucția sistemului existent de guvernare, propunerea introducerii unei monarhii constituționale modelate după forma de guvernare din Regatului Unit.[1]
În 1918 a fost luat în considerare pentru funcția de rege al Finlandei. Totuși, din cauza faptului că soția sa era catolică, finlandezii l-au ales pe Prințul Frederic Karl de Hesse (care era luteran ca și soția sa).
La 8 iunie 1910, la Potsdam, el s-a căsătorit cu Prințesa Agatha de Hohenlohe-Schillingsfürst. Ei au avut patru fiice:
Friedrich Wilhelm a murit în 1925, la vârsta de 44 de ani, la Weisser Hirsch, un district rezidențial în Dresa. Soția sa i-a supraviețuit 35 de ani.