În lumea de astăzi, Genealogia matematicienilor este un subiect care generează mare interes și dezbatere în societate. De ani de zile, Genealogia matematicienilor a captat atenția oamenilor de toate vârstele, genurile, clasele sociale și naționalitățile, datorită relevanței și complexității sale. Pe măsură ce timpul trece, Genealogia matematicienilor continuă să fie un subiect de actualitate care ridică opinii contradictorii și trezește emoții în oameni. Fie datorită impactului său asupra vieții de zi cu zi, a relevanței sale istorice sau a influenței sale asupra viitorului, Genealogia matematicienilor a devenit un punct de interes comun care ne motivează să reflectăm și să căutăm răspunsuri. În acest articol, vom explora diferitele aspecte și perspective legate de Genealogia matematicienilor, cu scopul de a contribui la înțelegerea și analiza acestui subiect intrigant și semnificativ.
Mathematics Genealogy Project[1] este o bază de date pe internet care conține informații despre matematicieni cu titlul de doctor. A luat ființă după ideea lui Harry Coonce, profesor la Minnesota State University, care a dorit să afle cine a fost conducătorul conducătorului tezei lui de doctorat. Această bază de date există din 1997, iar din 2003 funcționează sub egida Societății Americane de Matematică (American Mathematical Society).
Scopul bazei de date este de a furniza informații minime despre matematicieni doctori, precum și despre relația conducător de doctorat și studenții lui. Matematica este concepută în sens larg, baza de date conținând informații și despre cei care au luat doctoratul în matematica aplicată, mecanică teoretică, statistică, astronomie și chiar și informatică.
Informațiile înregistrate sunt: numele persoanei respective, universitatea unde a susținut teza, drapelul țării, titlul tezei în engleză, anul susținerii, numele conducătorului (conducătorilor) tezei, precum și numele celor care și-au luat doctoratul sub conducerea persoanei în cauză și numărul „descendenților” lui.
Deoarece în afara informațiilor culese din diferite liste oficiale, se permite și furnizarea benevolă de informații, făcându-se doar verificări sumare înaintea introducerii datelor în baza de date, mulți contestă utilitatea acestui proiect. Cu toate acestea baza de date crește permanent, conținând peste 158000 de înregistrări (la 1 februarie 2012).