În acest articol, vom explora lumea fascinantă a lui Ginevra d’Este. De la impactul său asupra societății și până la evoluția sa în timp, Ginevra d’Este a captat atenția și curiozitatea multor oameni. Pe parcursul acestei analize, vom examina diferitele fațete ale Ginevra d’Este, de la origine până la relevanța sa astăzi. Vom afla cum Ginevra d’Este a influențat diferite aspecte ale vieții de zi cu zi, precum și rolul său în cultura populară. Prin acest tur, vom descoperi importanța lui Ginevra d’Este și semnificația lui în lumea modernă.
Ginevra d'Este (n. 24 martie 1419 – d. 12 octombrie 1440) era fiica lui Niccolò al III-lea d’Este, marchiz de Ferrara și a celei de-a doua soții a sa, Parisina Malatesta[1].
Ginevra avea o soră geamănă numită Lucia, decedată în 1437, și un frate mai mic, mort la câteva luni după nașterea sa[2]. Mama sa, Parisina, a fost acuzată de adulter cu Ugo d'Este[3], un alt frate al Ginevrei, și condamnată la moarte, ca și Ugo, când Ginevra avea abia șase ani. După cinci ani, Niccolò s-a recăsătorit cu Ricciarda di Saluzzo. Prin această nouă căsătorie a tătălui său, în afară de alți fii ilegitimi ai tatălui, Ginevra a avut alți doi frați vitregi: Ercole și Sigismondo.
Ginevra d'Este a fost prima, dintre cele trei soții ale lui Sigismondo Pandolfo Malatesta (zis și Lupul din Rimini) senior de Rimini. Căsătoria a fost celebrată în februarie 1434[4].
Se pare că Ginevra a fost otrăvită[6] de soțul său care dorea să se căsătorească cu altă femeie, Polissena Sforza.[7] În 1461, Papa Pius al II-lea l-a acuzat pe Sigismondo Malatesta că le-a asasinat pe cele două soții ale sale, Ginevra și Polissena[8], precum și pe alte persoane, și l-a excomunicat.
Prenumele său are, se pare, originea în denumirea ienupărului, în italiană ginepro. Portretul unei prințese d'Este de la Luvru, de Pisanello, se pare că o reprezintă.