În acest articol, ne vom adânci în lumea fascinantă a lui Grupul Galic, explorând diversele sale aspecte și caracteristici care îl fac relevant astăzi. De la origine până la evoluția sa în timp, Grupul Galic a generat un impact semnificativ asupra societății, influențând diverse domenii și generând opinii contradictorii. Printr-o analiză profundă și detaliată, vom căuta să înțelegem importanța Grupul Galic în contextul actual, examinând relevanța sa în cultură, politică, tehnologie și alte domenii. Alăturați-vă nouă în această călătorie prin universul lui Grupul Galic, unde îi vom descoperi impactul și relevanța în lumea contemporană.
Grupul Galic este o grupare dinamică a sateliților neregulați prograzi ai lui Saturn care urmează orbite similare. Semiaxele lor mari variază între 16 și 19 Gm, înclinațiile lor între 35° și 40° și excentricitățile lor în jur de 0,53.
Uniunea Astronomică Internațională (IAU) rezervă nume preluate din mitologia galică pentru acești sateliți.
Elemente orbitale medii similare i-au determinat pe descoperitori să postuleze o origine comună pentru grup dintr-o destrămare a unui corp mai mare. [1] Ulterior, s-a constatat că grupul este omogen din punct de vedere fizic, toți sateliții afișând culoare roșie deschisă (indici de culoare B − V = 0,91 și V − R = 0,48) [2] și indici infraroșu similari [3]
În mod remarcabil, observațiile recente au arătat că cel mai mare membru al grupului, Albiorix, prezintă de fapt două culori diferite: una compatibilă cu Erriapus și Tarvos și alta mai puțin roșie. În locul progenitorului comun, s-a postulat că Tarvos și Erriapus ar putea fi fragmente din Albiorix, lăsând un crater mare, mai puțin roșu. [4] Un astfel de impact ar necesita un corp cu diametrul mai mare de 1 km și viteza relativă aproape de 5 km/s, rezultând un crater mare cu raza de 12 km. Numeroase, foarte mari cratere observate pe Phoebe, dovedesc existența unor astfel de ciocniri în trecutul sistemului Saturnian.
Descoperirea a 20 de sateliți noi ai lui Saturn a fost anunțată în octombrie 2019 de o echipă condusă de Scott S. Sheppard folosind telescopul Subaru de pe Mauna Kea. Unul dintre ei, S/2004 S 24, este de asemenea prograd, dar orbitează mult mai departe de Saturn decât cei patru sateliți Galici cunoscuți. Acest satelit va primi totuși și un nume din mitologia galică. [5]
Cei patru membri ai grupului descoperiți înainte de 2019 sunt (în ordinea creșterii distanței față de Saturn):