Astăzi, Gumă arabică este un subiect care a devenit din ce în ce mai relevant în societate. De-a lungul timpului, am văzut cum Gumă arabică a câștigat spațiu în diferite domenii, de la politică la divertisment. Este evident că Gumă arabică a generat un impact mare asupra modului în care trăim și ne raportăm la lumea din jurul nostru. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Gumă arabică și influența sa asupra vieții noastre de zi cu zi, precum și provocările și oportunitățile pe care le prezintă pentru viitor.
Acest articol sau această secțiune are bibliografia incompletă sau inexistentă. Puteți contribui prin adăugarea de referințe în vederea susținerii bibliografice a afirmațiilor pe care le conține. |
Guma arabică este o secreție (exsudat) a unor specii de salcâm, Acacia senegal și Acacia seyal din Africa. Guma arabică este un polizaharid natural, de consistență sfărâmicioasă, inodor, de la incolor până la o culoare brună, insolubil în alcool. În apă caldă se înmoaie devenind o masă lipicioasă cu gust slab acrișor. Este compusă din săruri alcaline și acid poliarabic. Polizaharidul este compus din punct de vedere chimic din: L-arabinoză, D-galactoză, L-rhamnoză și D-acid gluconic în raport de 3:3:1:1.
Necesarul anual pe glob de gumă arabică este de 50000 - 60000 t, din care 75% provine din Sudan din diferite specii de salcâm.
În industria alimentară sau farmacie ca substanță (CAS-Nr.: 9000-01-5):
În producerea unor vopsele, acuarele, ca liant, litografie, sau în amestec cu cretă se folosește pentru lustruirea unor suprafețe metalice.
O utilizare mai veche a ei era la producerea hârtiei speciale impermeabile, ca adeziv pentru etichete, timbre poștale, plicuri, colete poștale. Vechii egipteni o foloseau la îmbălsămarea mumiilor, sau în amestec cu apă și funingine la prepararea cernelii pentru scris.
Obținerea ei este asemănătoare cu cea a cauciucului natural: se face o incizie de 2–7 cm în scoarța salcâmului pentru colectarea sevei, apoi aceasta se uscă în vase.