Hal Ashby

Astăzi, Hal Ashby este un subiect extrem de relevant, care a captat atenția unui spectru larg de public. Fie datorită impactului său asupra societății, a relevanței sale în domeniul științific, fie a influenței sale asupra culturii populare, Hal Ashby este un subiect care nu lasă pe nimeni indiferent. De-a lungul istoriei, Hal Ashby a jucat un rol esențial în modelarea vieții noastre, iar importanța sa rămâne evidentă în lumea contemporană. În acest articol, vom explora în profunzime toate fațetele lui Hal Ashby și modul în care a modelat lumea pe care o cunoaștem.

Hal Ashby
Date personale
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Ogden⁠(d), Utah, SUA[6] Modificați la Wikidata
Decedat (59 de ani)[1][3][4][5][7] Modificați la Wikidata
Malibu, California, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer pancreatic) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuJoan Marshall] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieregizor de film
monteur Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3][6] Modificați la Wikidata
Activitate
PremiiPremiul Oscar pentru cel mai bun montaj ()  Modificați la Wikidata
Prezență online

William Hal Ashby (n. , Ogden⁠(d), Utah, SUA – d. , Malibu, California, SUA)[8] a fost un regizor de film și monteur[9][10] american, asociat cu noul val cinematografic New Hollywood.[11]

Înainte de a lucra ca regizor, Ashby a realizat montajul unor filme regizate de Norman Jewison, cele male notabile fiind Vin rușii, vin rușii! (The Russians Are Coming, the Russians Are Coming, 1966), care i-a adus lui Ashby o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj și În arșița nopții (In the Heat of the Night, 1967), care i-a adus singurul său Oscar la aceeași categorie.

Ashby a avut a treia nominalizarea la Premiul Oscar, de data aceasta pentru cel mai bun regizor, pentru regia filmului Coming Home (1978). Ashby a mai regizat filme ca The Landlord (1970), Harold and Maude (1971), Ultima misiune (1973), Shampoo (1975), Adevărata glorie (1976) și Un grădinar face carieră (1979).

Filmografie

Filme regizate

Note

  1. ^ a b Hal Ashby, Munzinger Personen, accesat în  
  2. ^ Hal Ashby, Hrvatska enciklopedija] 
  3. ^ a b c Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b Hal Ashby, Gran Enciclopèdia Catalana 
  5. ^ a b „Hal Ashby”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  6. ^ a b Latter-day Saint Literature database 
  7. ^ Hal Ashby, Find a Grave, accesat în  
  8. ^ „Ashby, Hal”. Who was who in America : with world notables, v. XI (1993–1996)Necesită înregistrare gratuită. New Providence, N.J.: Marquis Who's Who. . p. 9. ISBN 0837902258. 
  9. ^ Glenn Collins (). „Hal Ashby, 59, an Oscar Winner Whose Films Included 'Shampoo'. The New York Times. 
  10. ^ Rodger Jacobs (). „Hal Ashby: Hollywood Rebel”. PopMatters. 
  11. ^ Noul Hollywood, denumit uneori American New Wave sau Hollywood Renaissance - este o mișcare din istoria filmelor americane de la mijlocul anilor 1960 până la începutul anilor 1980, când o nouă generație de tineri cineaști a devenit importantă în Statele Unite

Vezi și

Legături externe