Indicele de Dezvoltare Durabilă al Societății

În lumea de astăzi, Indicele de Dezvoltare Durabilă al Societății este un subiect care stârnește un mare interes și dezbatere. Importanța lui Indicele de Dezvoltare Durabilă al Societății a crescut în ultimii ani, iar influența sa se extinde în mai multe zone ale societății. De la sfera științifică la sfera politică, culturală și socială, Indicele de Dezvoltare Durabilă al Societății a devenit o problemă crucială care nu lasă pe nimeni indiferent. În acest articol, vom explora diferitele fațete ale Indicele de Dezvoltare Durabilă al Societății, analizând impactul și repercusiunile acestuia în diferite sfere. În plus, vom aprofunda în evoluția sa de-a lungul istoriei și în perspectivele de viitor pe care le oferă.

Structura (neactualizată) a indicatorului SSI

Indicele de Dezvoltare Durabilă al Societății, SSI, prezintă nivelul global de dezvoltare durabilă a 151 de țări. La baza acestuia se regăsesc 21 de indicatori.[1] Indicele SSI este utilizat pentru monitorizarea progresului țărilor în parcursul lor către o dezvoltare durabilă, pentru stabilirea priorităților în acest domeniu, în scopuri educative, pentru cercetări și dezvoltări ulterioare.

Concept

Structura SSI 2010 (modificată ulterior)

Indicele SSI a fost conceput de fundația Sustainable Society Foundation pentru a deveni un instrument ce furnizează într-un mod transparent și usor accesibil informații referitoare la nivelul de dezvoltare durabilă al societății. Indicele SSI se bazează pe definiția Brundtland, conținând 21 de indicatori, grupați în 8 categorii, pe 3 dimensiuni.

Structura

Indicele de Dezvoltare Durabilă al Societății, SSI, este unul dintre puținii indici ce includ toate cele trei dimensiuni de confort/ bună stare/ prosperitate : Social, Ecologic și Economic.

Rezultate

Rezultatul global 2010
(Societate, Ecologie, Economie)
Rezultatul global 2010
(24 indicatori - valori 0-10)
An Rezultat global
(21 indicatori ;
media pe persoană)
Rezultat global
(21 indicatori ;
media pe țară)
2006
4,61
4,63
2008
4,70
4,74
2010
4,72
4,73
2012
4,74
4,80

Rezultatele indicatorului din 2012 se bazează pe date procesate din rapoarte din ani anteriori [2]:
- FAO -> % populație malnutrită (date 2006 – 2008)
- WHO – Unicef Joint Monitoring Programme -> % populație cu acces durabil la o sursă de apă ; % populație cu acces durabil la igienă (date 2010)
- WHO și UN Population Division -> ...(date 2009), etc.

Este necesară o analiză detaliată a valorilor indicatorilor, deoarece valoarea medie, prin amortizarea minimelor și maximelor, poate "ascunde" cazurile extreme.

Valorile obținute la cele 3 categorii de confort indică faptul că atât în plan social, cât și în cel ecologic, suntem destul de departe de un nivel de dezvoltare durabilă. Indicatorii cu valorile cele mai scăzute sunt "Agricultura ecologică" și "Energie din surse regenerabile".[3]

Note

  1. ^ „Sustainable Society Foundation”. Accesat în . 
  2. ^ „Data Details SSI-2012”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „At a glance - Scores SSI-2012 and Progress 2006-2012”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Bibliografie

  • Geurt van de Kerk and Arthur Manuel, A comprehensive index for a sustainable society: The SSI – the Sustainable Society Index. Ecological Economics, Vol (2008) 66(2-3), paginile 228-242
  • Traducere si adaptare Sustainable Society Index Sustainable Society Index accesat pe 28 septembrie 2013

Vezi și

Legături externe