Inflație prin monedă

În acest articol vom vorbi despre Inflație prin monedă și impactul său asupra societății moderne. Inflație prin monedă este un subiect de mare relevanță astăzi și a generat dezbateri constante în diverse sfere. De la apariția sa, Inflație prin monedă a stârnit interesul experților și al fanilor deopotrivă, generând nenumărate opinii și teorii care încearcă să-i dea sens și înțelegere. De-a lungul anilor, Inflație prin monedă a făcut obiectul unor studii, cercetări și analize care încearcă să-i descifreze adevăratul sens și implicațiile pe care le are asupra vieții de zi cu zi. În acest articol vom explora diferite perspective asupra Inflație prin monedă și rolul său în lumea contemporană, analizând numeroasele sale fațete și modul în care a modelat realitatea în care trăim.

Inflația prin monedă înseamnă emisiunea excesivă de monedă peste oferta reală de bunuri și servicii.

Aceasta atrage un surplus de cerere de mărfuri care duce la creșterea prețurilor. Mărirea prețurilor are loc nu prin simpla sporire a cantității de bani, ci prin creșterea cererii pe care aceasta o face posibilă. Inflația monetară este definită foarte clar prin ecuația schimbului a lui Fisher: MV = PT, unde:

  • M = Masa monetară
  • V = Viteza de circulație a monedei
  • P = Nivelul general al prețurilor
  • T = Volumul tranzacțiilor.

Astfel se poate vedea că dacă M (masa monetară) crește foarte mult se cauzează un dezechilibru major în ecuație care nu poate fi adus la normal decât prin creșterea lui P (nivelul general al prețurilor). Spunem aceasta deoarece:

- T (volumul tranzacțiilor) nu poate crește mai mult de nivelul maxim pe care i-l permite producția;

- V (viteza de circulație a banilor) nu este ușor de modificat deoarece sunt greu de modificat: gusturile; obiceiurile și preferințele consumatorilor.

Bibliografie