În acest articol, Iov va fi abordat din diferite perspective, pentru a-i analiza importanța, impactul și relevanța în diverse domenii. Vor fi investigate originea, evoluția și consecințele sale, precum și relația sa cu alte subiecte relevante. Printr-o abordare multidisciplinară, vom căuta să înțelegem influența acesteia asupra societății actuale, precum și posibilele sale implicații viitoare. Vor fi examinate și posibilele soluții, recomandări și provocări asociate cu Iov, cu scopul de a oferi o viziune cuprinzătoare și de a reflecta asupra semnificației acesteia în realitatea noastră actuală.
Iov (sau Iob) (ebraică אִיּוֹב, ebraica modernă: Iyyov, tiberiană: ʾIyyôḇ, arabă أيّوب ʾ Ayyûb) este personajul central din Cartea lui Iov din Biblia ebraică și un profet al lui Dumnezeu în Coran.
Pe lângă Cartea lui Iov, Iov apare și în alte cărți:
Iov apare numit ca un profet în Coran alături de alții precum: Adam, Idris (Enoh), Nuh (Noe), Hud (Eber), Salih, Ibrahim (Avraam), Lot, Ismael, Isaac, Yaqub (Iacob), Yusuf (Iosif), Ayyub (Iov), Shuaib (Ietro), Musa (Moise), Harun (Aaron), Dawud (David), Suleyman (Solomon), Ilyas (Ilie), Al-Yasa (Elisei), Yunus (Iona), Dhul-Kifl (Ezechiel), Zakarya (Zaharia), Yahya (Ioan Botezătorul), Isa (Iisus), Mahomed.
Spre deosebire de Biblie, unde îi este descrisă viața și acțiunile sale, în Coran doar se amintește din când în când și cu referire la diferiți profeți, munca pe care Iov a depus-o și punctele prin care acesta s-a remarcat. În linii mari povestea pare să fie aceeași, Iov este dat pe mâna lui satan, pentru a îi fi testată credința în Dumnezeu. Acesta trece prin o serie de probe și în final reușește să se mențină pur și neclintit.